Elitserien R6: Säsongens första seger!

Lördag den 4 mars spelades elitseriematch mellan Manhem och Malmö AS. På pappret är Malmö ett av seriens starkare lag, å andra sidan hade de för dagen ett lag med lägre medelranking än vad de ställt upp med tidigare under säsongen. Med GM:arna Meier, Schandorff och Hillarp Persson i laget och trots att man för dagen inte ställde upp med starkast möjliga lag hade man nästan 50 poäng mer i medelranking och MAS fick ändå ses som klara favoriter.

Matchen gick så att Manhem som väntat fick svårt på ett par bord där motståndarna var GM:ar, men lyckades vinna på de två sista borden där motståndet rent rankingmässigt inte var skrämmande. Egbert Clevers debuterade i förstalaget på bord 7, vann alltså sin match och fortsatte med det sin allsvenska monstersäsong (då 6/6 poäng när detta skrivs 7/7). Bra jobbat av Egbert. Undertecknad spelade någorlunda, men satte bort partiet riktigt grovt i och med spelandet av en felaktig dragföljd i ett läge. Nu behövde ju dock motståndaren spela lite smått exakt efter detta och i ganska grav tidsnöd lyckades han inte alls; tvärtom kom ett par högst tveksamma drag och jag lyckades högst oförtjänt vinna partiet.

Efter vinsterna på de två sista borden hoppades man så klart att fler poäng var på gång i matchen och det såg inte helt tokigt ut. Manhems IM Rikard Winsnes, som spelade sin första match för säsongen, hade ett strategiskt komplicerat parti mot GM Schandorff på gång och Rikard lyckades efter ett tag att vinna detta. En fin skalp för Rikard och otroligt viktigt för matchen. Utan enorma svårigheter kunde övriga manhemiter, visade det sig sedan, säkra de poäng (eller i dessa fall halvpoäng) som krävdes för matchseger och med detta är Manhem på tavlan vad gäller matchpoäng för säsongen. Gött!

Härnäst för förstalaget blir det ett mycket spännande slutsammandrag i Västerås (24-26/3). http://www.schack.se/allsvenskan/