Manhems IM-turnering 3: final mellan Fries Nielsen och Karlsson på gång?

Efter tre ronder av schackveckans IM-turnering toppar danske IM Jens Ove Fries Nielsen med tre raka segrar. Senkomne Lars Karlsson tog sin andra viktoria och vi skulle kunna komma att få se ett finalmöte dem emellan i den femte ronden i morgon).

Mikael Arnelind  0 – 1 GM Lars Karlsson
IM Jens Ove Fries Nielsen  1 – 0 Jonas Bengtsson
FM Martin Brüdigam  remis FM Philip Lindgren
IM Vladimir Poley  0 – 1 FM Jürgen Brustkern
Harald Berggren Torell 0 – 1 FM Joel Åkesson

 

Mikael Arnelind ställdes som vit mot Holländskt mot Lars Karlsson. När Arnelind gick till offensiv på damflygeln släppte stormästaren obekymrat två bönder, men fick initiativ också efter de ganska tidiga dambytet med  öppen g-linje. Taktiskt lur uppstod kring Arnelinds kung och snart hade vits två erövrade bönder återtagits. Den svarta pressen höll i sig och förstärktes av Karlssons tidigt grundlagda,  kraftiga tidsövertag och vid fyrtio spelade drag måste örgrytaren kasta in handduken, ställd inför en kommande svart förvandling till dam.

Joel spelade sitt älskade Franskt mot klubbkamraten Harald som till Joels säkerligen ogrumlade förtjusning spelade avbytesvarianten. Svart utjämnade utan problem och i ett försök att skapa motspel gick Harald på bonderov; Joel kunde trycka mot Haralds otillräckligt skyddade  kungsställning och efter knappa trettio drag föll densamma sönder. Svart vinst.

Jens Ove Fries Nielsen lät en udda öppning brisera denna rond. Som vit mot Jonas Bengtsson spelade han Dambondespel med tidigt Lf4+Sb5 men utan att vålla hemmaspelaren någon större omedelbar skada. Efter att spelarna fått  ut de viktigaste pjäserna startade dansken en bondestorm på kungsflygeln varefter Jonas och sedan också Fries Nielsen rockerade långt. När de vita bönderna ryckte fram skapades via avbyten en avlägsen fribonde  på h-linjen för Fries Nielsen och när ställningen öppnades i centrum momentet därpå blev det dragigt på diagonalerna mot svarts kung. De kombinerade hoten att promovera till dam på h-linjen och att sätta matt längs diagonalerna blev för svåra för Jonas som måste ge slaget förlorat.

Vladimir Poley mötte Jürgen Brustkern som vit i ett Holländskt som ganska snabbt gick in i mindre teoretiska banor.  Tidigt gick Poley in i  en avdragare som kostade pjäs och, som man säger, en  olycka kommer aldrig ensam. Det gällde i vart fall denna gång och när vit hade förlorat  ytterligare två kvaliteter beslöt han sig för att komma igen i nästa rond i stället.

Martin Brüdigam ställdes som vit mot Philip  Lindgren i Slaviskt. Partiet gick till ett ställningskrig som mynnade ut i ett slutspel där vit hade dam och löpare mot limhamnarens dam och springare jämte två bönder mot tre. I denna ställning var det svårt att komma vidare för någondera parten och efter dryga trettio drag utan utveckling framåt slutade kampen remi då Lindgren hade en minut kvar på klockan.

 

Ställningen efter tre ronder:

1 : IM Jens Ove Fries Nielsen 3 p

2: GM Lars Karlsson 2 (1) p

3. FM Martin  Brüdigam 2 p

4-5. FM Philip Lindgren, FM Joel Åkesson 1½ p

6-8. Harald Berggren Torell, IM Vladimir  Poley,  FM Jürgen Brustkern,  1 p

9: Jonas Bengtsson ½ (1) p

10: Mikael Arnelind ½ p

Partierna från rond 3 hittar du här.