SM: Johannes Aira till JSM-gruppen efter vinst i juniorkvalgruppen

Under årets SM i Västerås var Manhem väl företrätt i ungdomsklasserna. Inte minst gällde det den viktiga juniorkvalgruppen, som är för ungdomar upp till 20 år och som utgår kvalificering till JSM-gruppen där man gör upp om titeln svensk juniormästare. Ingen manhemit var med i den i år, men i juniorkvalgruppen tog fem av de våra chansen med goda resultat.

Bäst rankad av manhemiterna var Johannes Aira som fjärde man. Johannes var bra med i toppen och när han i sjunde rondens toppmöte mot ratingfavoriten Eric Thörn  drog längsta strået nådde han den absoluta ledningen. Efter ytterligare två vinster stod han som ensam segrare. Därmed är Johannes kvalificerad att spela i JSM-gruppen nästa år, som också är hans sista som junior! Genom segern blir han även uppflyttad till mästarklassen.

I samma grupp svarade i sammanhanget rätt lågrankade Amanj Aref och Louise Segerfelt för charmanta insatser. Med 5  poäng mot det starka motståndet kom de femma respektive sexa. För Louise innebar det dessutom avancemang till klass I!

Sandro Olofsson spelade i j-kval i fjol och kammade då ganska glest från sin ratingposition i kön. Nu hade han dock vuxit till sig och drog in 50% mot i stort sett bara högre rankat motstånd.

Johan Hansson gjorde come back efter att inte ha spelat ett långparti på nästan två och ett halvt år. Roligt! Även om spelet inte satt helt och fullt hela partierna igenom har Johan mycket schack i sig och vi hoppas att det inte dröjer två och ett halvt år till nästa framträdande.

Resultat: 1. Johannes Aira, 7½ (av 9), 5. Louise Segerfelt 5,6. Amanj Aref 5, 10. Sandro Olofsson 4½, 13. Johan Hansson 4 (18 delt.).

 

Veteranmärket i brons: Calle Jarebo , 10 år som manhemit.

Johannes Aira: till JSM-gruppen!

 

Fullständiga resultat från juniorkvalgruppen hittar du här.

Foto: Teresa Aira.