Allsvenskan rond 5: storstryk för topplagen men annars ok utdelning

Söndagen förde med sig Allsvenskans femte rond. Nu återstår blott två matcher och tabellerna börjar ta form. För de högre lagen skedde ej detta enligt ritningarna, ty såväl Tvåan och Trean syntes ha tagit intryck av Ettans storförlust mot Lund på lördagen och gick samma väg. Sammanlagt blev dock skörden fem segrar och sex nederlag för de våra.

Tvåan reste till Jönköping-Huskvarna SK för en måste-vinna-match i division I Västra. Men innan laget visste ordet av stod det 5 – 0 till de grymma hemmaspelarna och trots något högre snittrating skrevs slutsiffrorna till 6 – 2 till smålänningarna. Därmed är drömmen om uppflyttning slagen i kras en gång för alla. I samma serie förlorade också Trean med 2 – 6 i hemmamötet med Kamraterna 2. Fyran grep dock sista halmstrået och läxade upp SA Fenix med samma siffror. I tabellen ligger Trean omedelbart över nedflyttningsstrecket medan Fyran har en poäng upp till fast mark.

I division II:5 spelade Femman borta mot Tvåstadsalliansen och förlorade med knappa 4½-3½. Därmed drogs rullgardinen ned för också Femmans uppflyttningsdrömmar, men med två matcher kvar mot de två bottenlagen skall det nog gå vägen med kontraktet i varje fall.

I division III:6 kunde Sexan vinna hemma mot SA Mark 2 med 4½-3½ och har ett betryggande avstånd till nedflyttningsstrecket och dess värre tre poäng uppåt. Nian, som i dag förlorade mot Kamraterna 4 med 1½-6½, ligger ordentligt nedtryckt i serietabellens bottenlera och en analys ger klent hopp om ljusning.

I division III:7 kunde vi däremot glädja oss åt tvenne raska segrar: Sjuan vann komfortabelt med 6½-1½ mot Lundby 2 (efter två w.o.) och Åttan besegrade Kungsbacka med 5½-2½. Kålltorp toppar serien, två poäng före Åttan, men eftersom ledarlaget har kvar Sjuan att möta är frågan om seriesegern ännu öppen. Inget av manhemlagen löper risk för nedflyttning.

Tabeller och bordsresultat för de allsvenska serierna hittar du här.

I division IV bortaslog Tian Öckerö med 2 – 3. Tyvärr blev det förlust för både Elvan hemma mot Kamraterna 5 (1 – 4) och Tretton borta mot Länsmansgården (3½-1½). Tolvan hade frirond. Division IV med tabell och bordsresultat hittar du här och där rycker Tia upp till andra plats via nyckerlvinsten mot Öckerö.

Division V hade återigen spelledigt men tabell och bordsresultat hittar du här.

Nästa rond spelas den 26 februari och då kallas åter lagen i division V in under fanorna.