Manhems schackvecka – stormästarturneringen 2: segrar för topprankade stormästarna

Den andra dagen av Manhems schackvecka såg Schackcentrum få fint besök i form av Sveriges Schackförbunds nyvalde ordförande Anil Surender. Och vilken anhalt passar bättre som den första på ordförandens eriksgata än gamla fina Manhem? Surender, själv ytterst  välmeriterad domare, kunde se två av landets främsta stormästare visa lejonklon och ta en delad ledning i vår stormästarturnering. Hemsidan har tidigare rapporterat om att icke okände manhemiten Anders Pettersson utsetts till ny förbundskapten och vid sitt besök lade den nye ordföranden upp ritningarna för det arbetet tillsammans med Anders. Framtiden får utvisa om resultatet kommer att bli en störtflod av manhemiter till landslaget med åtföljande uppsving för blågult.

Unge Hans Tikkanen räddes inte sin berömde motståndare utan offrade, kanske uppmuntrad av framgångarna helt nyligen i Tjeckien, pjäs för två centrumbönder i klassiskt Kungsindiskt. Det såg chansrikt ut, men Berg höll stormästartungan rätt i mun, gav tillbaka pjäsen och kunde i den uppkommande ställningen utnyttja att Tikkanens kung var exponerad. Efter 46 drag stod Tikkanen inför matt och gav slaget förlorat.

Tiger Hillarp Persson spelade vit i Holländskt mot IM Daniel Jakobsen Kovachev och i Stonewall-varianten kunde han genom energiskt spel  snabbt ge norrmannen ett skört centrum. Efter ett kvalitetsoffer kunde hans löparpar gå i hotfull ställning mot fiendekungen och inför de svåra hoten gjorde den svarta kungen en rusning mot damflygeln. Innan den nått tryggheten hade dock Hillarp lagt svarts centrum i ruiner och svart hissade vit flagg.

Victor Nithander spelade vit i slutet Spanskt mot Michail Ivanov, gäst i vår IM-schweizer år 1996 re´n. Ivanov frestade med ett remianbud redan efter elva drag, vilket manhemiten nobbade. När anbudet förnyades efter 24 drag föll dock manhemiten till föga.

Via dambondespel nådde Magnus Carlhammar och Axel Smith en stonewalltypställning där inte Magnus som vit hade några problem. I det ganska korta mittspelet byttes pjäserna rätt så snabbt ned till först ett dubbelt och sedan ett enkelt tornslutspel. Efter  vidare avveckling till bondeslutspel stod lundensaren mer aktivt men utan att det gick att tränga in i Magnus´ ställning och remi blev utgången. Efter partiet ondgjorde sig Magnus över att han på vägen hade givit Smith möjligheten att avancera med sin kung med tänkbart vinstspel som resultat. Så förlöpte dock inte kampen.

Oleg Spirin spelade damgambit mot danske stormästaren Allan Stig Rasmussen, som redan på 1990-talet besökte klubben för spel i vår elitjuniorturneringe Manhem Open. Dansken antog gambiten och en spännande ställning uppkom där Spirin sökte spel i centrum till priset av bönder. Via slagväxling reducerades materialet och spelarna enades om remi.

IM Hans Tikkanen

0 – 1

GM Emanuel Berg
GM Tiger Hillarp Persson

1 – 0

FM Daniel Jakobsen Kovachev
IM Oleg Spirin

remis

GM Allan Stig Rasmussen
IM Victor Nithander

remis

GM Mikhail Ivanov
FM Magnus Carlhammar

remis

IM Axel Smith


Ställningen efter två ronder:
Emanuel Berg och Tiger Hillarp Persson 1½, Michail Ivanov, Axel Smith, Allan Stig Rasmussen, Magnus Carlhammar, Victor Nithander och Oleg Spirin 1 samt Hans Tikkanen och Daniel Jakobsen Kovachev ½ poäng.