Nordstan, dag 2: Joel Åkesson vann mästarmötet

På söndagen inleddes Nordstans knattecup med spel av de två första av fyra kvartsfinaler. Färdiga semifinalister blev Gösta Larsson och Nils Lyrbring efter vinst mot Jonathan Lithner med 2 – 0 respektive mot Kathleen Cardino Friborg med ½-½.

Gabriels simultanuppvisning väckte stort intresse på Nordstadstorget.

Gösta Larsson på väg att eliminera en av Jonathan Lithners bönder.

På söndagen avgjordes också Nordstadsblixten, som i år samlade fjorton deltagare med ett gott inslag av manhemiter. Klart topprankad var Peter Vas och han blev också vinnare efter att ha tagit hem samtliga partier med övriga medtävlare på ett respektfullt avstånd. Sven Degerfeldt aviserade sin medverksan redan dagen innan men förmodade samtidigt att motståndet nog komme att bli svagt. Där fick han fel, men gick trots detta in på en fin andraplats.

Sven Degerfeldt tvåa i Nordstadsblixten. T.h. Alexander Karlsson.

Sven Degerfeldt tvåa i Nordstadsblixten. T.h. Alexander Karlsson.

Resultat: 1. Peter Vas 12 (av 12), 2. Sven Degerfeldt 8½, 3. Lennart Jacobsson 8, 4. Patrik Abrahamsson 7½, 5. Stefan Lindqvist, Götaverkens SK 7, 6. Åke Ekener, klubblös 7, 7. Gisle Skjold, Norge 6½, 8. Johan Granholm 5. 9. Rune Torstensson, SK Kamraterna 4½, 10. Zdenko Naglic 4, 11. An Du Thinh, klubblös 3½, 12. Per-Olof Rehnqvist, klubblös 3, 13. Alexander Karlsson 1½ (14 delt.). Mathias  Wallén, klubblös, utgick.

Ett fast i inslag i nordstadsdagarna är Manhems mästarmöte, där två elitspelare gör upp i en match om två 25-minuterspartier på storbrädet. Fjolårets vinnare Mats Welin fick här ta sig an sin egen lagledare i förstalaget Joel Åkesson. Det blev en rafflande uppgörelse där båda partierna gick till en hektisk tidsnöd.

Mats Welin chockade med Engelskt parti i andra matchpartiet.

Mats Welin chockade med Engelskt parti i andra matchpartiet.

I det första partiet förde Joel de vita pjäserna och via en Damgambit tog spelet en strängt positionell karaktär där Joel manövrerade runt en isolerad svart dambonde. Men, men, som Nimzowitsch skriver  "Den är en farlig brottsling som skall hållas bakom lås och bom!" (Nja, det var kanske om fribonden). Rätt var det var kunde Mats stöta fram dambonden, offra den men få mycket starkt spel längs den nyöppnade diagonalen. Partiet gick in i ett slutspel där varje ärlig man nog höll med om att Mats stod på vinst. Båda spelarna visade dock ett suveränt förakt för tidsbegränsningen och i den vilda kubbning som följde föll bådas kläppar med remi som följd.

Det andra partiet såg Mats som vit pröva 1. c4 och efter energiskt manövrerande från båda parter släppte Joel en centrumbonde. I gengäld fick han vissa möjligheter mot den vita kungen, vars bondeskydd var skadat. Det såg inte så farligt ut, men medelst ett kniptångsartat spel lyckades Joel kombinera störningarna av vits framifrån med pjässpel på damflygeln. Detta ledde till att han återfick sin offrade bonde, dessutom i skepnad av en potentiell fribonde. Tidsnöden spelade in även i detta parti och sedan Mats gjort ett taktiskt förbiseende hade Joel dam mot torn och springare. Detta var en vinstställning och så förblev det fram tills Mats´ tid föll. En underhållande match!

Vinnare i Manhems mästarmöte: Joel Åkesson

Vinnare i Manhems mästarmöte: Joel Åkesson

Foto: Michael Sheingold.