Manhems schackvecka: facit på tipstävlingen!

 

För en vecka sedan återgav vi den tipstävling som genomfördes för deltagare och besökare u under Manhems schackvecka i augusti. Här är facit, tillsammans med några kommentarer av upphovsmannen Zdenkio Naglic!

1. Vilket land har flest stormästare per invånare?
1. Andorra                           X. Armenien                              2. Island

Island har 320 000 invånare och sex manliga och en kvinnlig stormästare. Andorra har 71 000 invånare och en stormästare. Armenien har 3 200 000 invånare samt 25 manliga och två kvinnliga stormästare. Island har därmed flest stormästare per invånare.

2.
Arpad Elo utarbetade FIDE:s Elo-system. Var bodde och verkade han under sitt liv?
1. Ungersk flykting i Paris       X. Matematiker i Budapest           2. Fysiker i USA

Arpad Elo föddes i Ungern 1903. Som barn kom han med sina föräldrar till USA 1913. Han blev med åren fysiker och 1960 utvecklade han sitt ratingsystem för USA:s schackförbunds räkning. FIDE antog Elos system 1970. Under ett drygt årtionde räknade han fram själv ratingen för världens schackspelare. Han dog 1992.

3.
Löpare heter på ryska Slon. Vad betyder det ordagrant?
1. Ångvält                           X. Elefant                                 2. Jägare

Namnet pekar på Rysslands historiska kontakter österut, det vill säga att schackspelet kommit dit från antingen Indien eller Persien.

4.
De pjäser som används under Manhems schackvecka är uppkallade efter världens vid sin tids starkaste schackspelare Staunton. Var är pjäserna tillverkade?
1. Polen                              X. Indien                                  2. England

5.
Ruy Lopez analyserade i en bok den spelöppning som bär hans namn i många länder. Han var präst i Spanien på 1500-talet. I vilken stad bodde och verkade han?
1. Madrid                             X. Salamanca                            2. Sevilla

6.
Michail Tal doktorerade i litteraturvetenskap vid universitetet i Riga om ett satiriskt författarpar. Vilket?
1. Ilf och Petrov                   X. Dostojevskij och Tolstoj          2. Bulgakov och Gogol

Ilf och Petrov var ett satiriskt författarpar som skrev under Sovjetuniunens första årtionden. Det är fortfarande en diskussionsfråga hur deras samhällskritik kunde gå genom utan att de själva hamnade i onåd hos makthavarna (läs Stalin). Svaret på frågan är ungefär så här: de skildrade på ett positivt sätt hur människor i makteliten tänkte, samtidigt som en massa kritik slank genom. Att den grovkorniga humorn säkert tilltalade Stalin själv, är ett annan sätt att se på svaret. Den som vill läsa Ilf och Petrov kan på svenska ta del av bland annat Tolv stolar och Guldkalven.

Gogol var en humoristisk författare, men levde inte under Bulgakovs aktiva tid. Den sistnämnde klarade däremot inte Stalins granskning, med de följder det innebar. Dostojevski och Tolstoj hade inte direkt med humor att göra.

7.
Göteborgsvarianten spelades första gången vid interzonturneringen i Göteborg 1955.  Vilka spelade stampartiet?
1. Keres-Najdorf                   X. Fischer-Sämisch                    2. Unzicker-Bronstein

8.
En av dessa världsmästare lade ned mycket arbete på att skapa ett användbart dataprogram för schack. Vem?
1. Karpov                            X. Fischer                                2. Botvinnik

9.
När och var bildades Världsschackförbundet FIDE?
1. 1901 i London                   X. 1924 i Paris                           2. 1935 i Berlin

10.
Ett land sägs ha schackspelet i sitt statsvapen. Vilket?
1. Kroatien                          X. Ungern                                 2. Serbien

11.
En av dessa spelöppningsvarianter har sitt ursprung i ett simultanparti. Vilken?
1. McCutcheon i Franskt
X. Leningrad i Holländskt
2. Portugisisk gambit i Skandinaviskt

Göteborgsvarianten spelades första gången vid interzonturneringen i Göteborg 1955.  Vilka spelade stampartiet?                   X. Fischer-Sämisch                    2. Unzicker-Bronstein En av dessa världsmästare lade ned mycket arbete på att skapa ett användbart dataprogram för schack. Vem?1. Karpov                            X. Fischer                                När och var bildades Världsschackförbundet FIDE?1. 1901 i London                                              2. 1935 i Berlin Ett land sägs ha schackspelet i sitt statsvapen. Vilket?                          X. Ungern                                 2. Serbien En av dessa spelöppningsvarianter har sitt ursprung i ett simultanparti. Vilken?X. Leningrad i Holländskt2. Portugisisk gambit i Skandinaviskt

McCutcheonvarianten i franskt spelades första gången i ett simultanparti mellan John Lindsay McCutcheon och världsmästaren W Steinitz 1885, som McCutcheon vann som svart. Schackligt sett var var han en amatör, verksam som advokat i Pittsburgh. Han dog 1905. Han vann också över en annan världsmästare, E Lasker, i ett korrespondensparti 1904, denna gång som vit.  McCutcheonvarianten går: 1 e4, e6 2 d4, d5 3 Sc3, Sf6 4 Lg5, Lb4 5 e5…

12. François André Danican Philidor var kanske den förste professionelle schackspelaren i världen. Strandsatt i London under franska revolutionen dog han 1795. Vad var hans yrke innan schacket tog över?
1. Kavalleriöverste                X. Musiker                                2. Begravningsentreprenör

Särskiljningsfråga:
Hur många medlemsförbund har FIDE? 161