Victor Nithander hårsmånen från IM-inteckning i Pardubice

På lördagen färdigspelades stormästarturneringen i Pardubice med bl.a. Victor Nithander i startfältet. Victor gjorde än en gång en god insats och tog 6 poäng över de nio ronderna. Faktum är att hans prestation, sett till rating, uppfyllde kraven för hans tredje IM-inteckning. Det finns dock vissa andra krav för att resultat skall vara normuppfyllande: man skall möta ett visst antal personer från ett visst antal andra länder, man skall möta ett visst antal internationella mästare och man skall möta ett visst antal titelhållare i utvidgad bemärkelse.

Victor mötte spelare från åtta olika länder, vida mer än det nödvändiga. För motståndet svarade bl.a. tre stormästare, att jämföra med det nödvändiga tre internationella mästare. Däremot fick han bara möta fyra spelare av rangen FIDE-mästare eller uppåt och kravet är fem! Det kan nämnas attt femte motståndare var s.k.  mästarkandidat (CM), en nyinstiftad titel som förvärvas om man når över 2200 i rating. För att bli FIDE-mästare (FM) krävs att spelaren når över 2300…

Men trots detta visar Victor att han tveklöst har styrkan för att erövra IM-titeln och nog skall detta vara möjligt förr eller senare. Kanske i Manhems schackvecka?

Resultat, grupp A: 34. Victor Nithander (rankad 59:a; av 9; 295 delt.).

Fullständig resultatlista från A-gruppen hittar du här.

I B-gruppen spelade tysklandsbaserade manhemiten Tomas Segerberg. Med ett ungefärligt normalresultat gick han tjugotalet placeringar bättre in sin rating.

Resultat, grupp B: 225. Tomas Segerberg 4 (339 delt.)

Fullständig resultatlista från B-gruppen hittar du här.

I C-gruppen fajtade Louise Segerfelt väl ur sin ratingmässiga jumboposition och kunde placera 39 högre rankade mannar bakom sig.

Resultat, grupp B: 176. Louise Segerfelt 3½ (215 delt.)

Fullständig resultatlista från C-gruppen hittar du här.