Allsvenskan, rond 5: blandad konfekt för Manhem

Med två ronder kvar att spela i de flesta allsvenska grupper hänger manhemlagen generellt bra med. Rond 5 spelades uppdelat, så att distriktsseriens matcher gick förra söndagen och Allsvenskans denna. Ettan oräknad blev rondens facit sju matchsegrar, en oavgjord och fem förluster medan icke mindre än tre lag hade frirond.

Efter fyra raka segrar tog Tvåan emot Alingsås i en match där laget hade klar favoritstämpel. Men, trots +200 i rating vid alla bord utom ett blev det en smärtsam förlust med 3½-4½. En tröst gavs dock av Trean, som på hemmaplan nådde oavgjort mot serietrean Mark och hjälpte såväl sig själv som Tvåan. Tvåan ligger tvåa, knappt efter Majorna, medan Trean befinner sig ett tuppfjät över nedflyttningsstrecket med två ronder kvar.

I division II:6 storsegrade Fyran i den viktiga fyrapoängsmatchen mot Götaverken: 1½-6½ till de våra gör att kontraktet är om icke säkrat så åtminstone gripbart.

Division III:7 hade Sexan inga problem att försvara sin serieledning tack vare bortaseger med 1 – 7 mot tabelljumbon Kålltorp. Samtidigt vann Åttan mot Lundby 2 på Lantmannagatan och har nu strålande chanser att hänga kvar i division III.

Sämre gick det i division III:8, där Femman förlorade den viktiga matchen mot Proletären med 5 – 3 och därmed också serieledningen. Sjuan förlorade samtidigt mot topplaget Boxna med 6½-1½ och svävar i viss nedflyttningsfara.

Tabelläget i division IV är oförändrat såtillvida att Götaverken 2 leder före tre manhemlag. Tian vann över Kamraterna 4 med 2 – 3 och Elvan över Kamraterna 5 med 1 – 3, i båda fallen på bortaplan. Elvan ligger blott en partipoäng bakom götaverkarna.

Division V toppas av Tolvan efter 3½-1½ hemma mot Örgryte 3. Tretton vann mot Öckerö med 3 – 2 medan Femton fick nöja sig med 1 – 4 mot Länsmansgården. I nästa rond stundar en direkt seriefinal mellan Tolvan och Länsmansgården.

I division VI stod endast en manhemmatch på programmet i det att Sjutton förlorade mot Mölndal 4 med 2 – 3. I denna serie blir det knappast någon seger för Manhem.

Samtliga resultat och tabeller finns att bese hos Sveriges Schackförbund. Klicka "Allsvenskan".