Nicolaj Zadruzny vann Manhem Open

Trots deltagande av ett flertal högrankade utlänningar blev Manhem Open 2005 först som sist en svensk affär. Efter sjätte rondens remi mellan Erik Blomqvist och Nicolaj Zadruzny var tävlingen fortfarande helt öppen, och efter att Zadruzny remiserat med Rasmus Janse i sista ronden slutade hela fyra man på 5½ poäng. Särskiljning fick tillgripas varvid Zadruzny hade en halv ynka kvalitetspoäng mer än Blomqvist. Han blev därmed segrare i den tjugofemte upplagan av vår tävling, som samlade hela sverigeeliten.

Av manhemiterna hade Simo Panas slagit sig fram till andra bordet i den sista ronden. Där ställdes han mot Blomqvist (2141) och fick bita i gräset. Tionde plats på 4½ poäng får ändå rankas som en bra prestation. Johan Hansson förlorade i slutronden mot tyske Ole Meyer (1697) och stannade på 3 poäng. Samma poäng blev det för Johannes Aira, som på söndagen besegrade Johan Nyman (1395). Richard Jern nådde 2½ poäng efter frirond i sista.

Man kan notera att samtliga manhemiter som ställde upp också bet ifrån sig väl och förbättrade sin rating. En besvikelse var däremot att av nio tillfrågade endast fyra ställde upp till spel! Sverigeeliten vallfärdar till Göteborg för att spela i vår tävling som har ett erkänt gott rykte och ett antal utländska gäster sätter extra färg på tillställningen. Endast de kräsna hemmaspelarna avstår…

Resultat: 
  1. Nicolaj Zadruzny                   SK Rockaden           5½           28.5
  2. Erik Blomqvist                      SK Rockaden           5½           28.0
  3. Rasmus Janse                     Västerås SK             5½           24.5
  4. Nils Grandelius                     SK Bara Bönder        5½           23.0
  5. Simon Rosberg                    Linköpings ASS        5              27.5
  6. Joachim Thomassen             Norge                     5              25.5
  7. Tim Johansson                     Linköpings ASS       4½            28.5
  8. Jaakko Oksa                       Finland                   4½            27.5
  9. Lucas Wickström                  Linköpings ASS        4½            25.5
10. Simo Panas                         SS Manhem             4½            24.0
11. Katrina Skinke                     Lettland                  4               25.5
12. Anton Fritz                           Västerviks ASK        4               25.0
13. Johannes Kvisla                    Norge                    4               24.5

Ratinggrupp I, 1600-1750:
  2. Ole Meyer                           Tyskland                 4               19.0
  3. Martin Alarik                        SK Rockaden            3½             27.0

Ratinggrupp II, -1599:
  1 Patrik Berggren                     SK Rockaden            3½             22.5
  2. Carl Eidenert                       SK 33                     3½             22.0

De som varit med i Manhem Open fyra gånger utses till Stor grabb och får ett speciellt minnespris. Vid årets tävling utdelades Nr. 29 till Nicolaj Zadruzny, Nr. 30 till Tim Johansson och Nr. 31 till Simon Rosberg.

En tävling som Manhem Open innebär en hel del arbete och hade aldrig varit möjlig att genomföra utan de manhemiter som på olika sätt ställt upp som tävlingsfunktionärer, med servering, med inkvartering av utländska gäster, med transporter, städning, ordningställning och  inköp, i vissa fall ett gott stycke utöver vad man kan begära. Ett stort tack riktas till dessa!