Manhems schackvecka – stormästarturneringen 6: raffel i toppmötena

Stormästarturneringens sjätte rond bjöd på ett par överraskningar i tätstriden.

Emanuel Berg spelade vit i Skotskt parti mot Axel Smith, som försvarade sig aktivt med friska bondeframstötar och, efter ett tag, med bonde- och kvalitetsoffer. Diagonaler och d-linje öppnades mot den vita kungen, men Berg lät sin kung söka skydd på h5. Smith dirigerade om sitt angrepp, varpå Berg gav dam för två torn. Efter livligt pjässpel nådde spelarna ett slutspel med dam mot torn och löpare. Det skulle inte förvåna om Smith någonstans på vägen hade en vinstfortsättning, men som det blev kunde Berg etablera en blockad och efter fulla sju timmars spel nå remi. Ett riktigt kampparti!

Victor Nithander förde de vita pjäserna mot Magnus Carlhammar och önskade säkert kunna bärga en helpoäng och förbättra sina chanser att uppfylla stormästarnormen. I en Philidor tog vit terrängfördel, förde spelet och pressade länge. Magnus försvarade sig dock segt  och när Victor vid sextiodragsstrecket i ett likastående springarsutspel offrade bonde vände bladet; troligen hade han förbisett den starka fribonde som Magnus kunde skaffa och efter några drag av svart aktivering fick Victor kasta in handduken.

Hans Tikkanen  var vit mot Allan Stig Rasmussen, som försvarade sig med antagen Damgambit med övergång i typställning med vit isolani. Vit utvecklade viss aktivitet men dansken kunde neutralisera vits spel, tränga in i vits ställning och framtvinga passivt försvar, Tikkanen hade dock allt garderat och efter ett antal avvaktande drag från båda sidor delade spelarna poängen.

Oleg Spirin spelade Katalanskt mot Tiger Hillarp Persson, som försvarade sig slutet till en början. Spirin öppnade c-linjen, men Hillarp fixerade centrum och lät sina löpare försvara ingångsfälten på damflygeln. Ryssen kom ingen vart och svart kunde ta över spelet, spränga centrum och även öppna f-linjen mot vits kungsställning. Vits pjäser måste allt mer gå i försvarsställning och när svarts dam trängde in på andra raden, sekunderad av de båda springarna var klockan slagen för Spirin.

Michail Ivanov hade vit mot Daniel Jakobsen Kovachev, som snabbt öppnade d-linjen och tillät dambyte. I det mittspel utan damer som följde hade Ivanov hela tiden initiativet och spelet antog aldrig den slutspelskaraktär som Kovachev säkerligen hoppades på. Vits torn och löpare besatte linjer och diagonaler mot svarts passiva kungsställning och tilll sist kunde Ivanov via en bondeframstöt öppna ytterligare en linje, tränga in i svarts ställning och vinna en svart pjäs.

 

GM Emanuel Berg

remis

IM Axel Smith

IM Hans Tikkanen

 remis

GM Allan Stig Rasmussen

IM Victor Nithander

0 – 1

FM Magnus Carlhammar

IM Oleg Spirin

0 – 1

GM Tiger Hillarp Persson

GM Michail Ivanov

1 – 0

FM Daniel Jakobsen Kovachev

Emanuel Berg ligger i en tämligen klar ledning och har nu för första gången sina stormästarkolleger på de närmast följande platserna. I rond sju väntar finalmötet med Allan Stig Rasmussen.

Ställningen efter sex ronder: Emanuel Berg 5, Allan Stig Rasmussen 4, Tiger Hillarp Persson 3½, Victor Nithander, Hans Tikkanen, Axel Smith och Michail Ivanov 3, Oleg Spirin 2½, Magnus Carlhammar 2 samt Daniel Jakobsen Kovachev 1 poäng.