Manhems schackvecka – stormästarturneringen 5: fjärde vinsten för Emanuel Berg

Stormästarturneringens femte rond lockade en hel del publik och för första gången bjöd spelarna på ett par inte så långa partier.

Det ryska kompisderbyt var över på ett fåtal minuter efter tiotalet holländska öppningsdrag.

Klubbkamraterna Axel Smith och Hans Tikkanen drabbade samman. I en sicilianare såg allt ut som bäddat för en rasande kamp när spelarna plötsligt, kanske på goda grunder som en lekman inte förstår, tog ut en dragupprepning.

Allan Stig Rasmussen och Victor Nithander, turneringens tvåa respektive trea, ställdes mot varandra i ett för toppstriden inte ointressant möte. Partiet gestaltade sig till en sluten Grünfeld där båda spelarna byggde mäktiga bondekedjor. Efter aderton drag var bygget färdigt och i en ställning där det endast med möda gick att ta sig in i fiendeland skakade spelarna hand.

Daniel Kovachev Jakobsen var vit mot Emanuel Berg och prövade därvid den s.k. Manhemsläggan, d.v.s. c3-varianten mot Sicilianskt. Det var dock märkligt litet bett i släggan denna dag, ty spelet blev ganska lika och allteftersom pjäserna byttes av kunde Berg kringränna vits framskjutna bonde på e5. Till slut, i slutspel med springare mot löpare, kunde han tränga in i vits ställning och ta hem spelet ganska bekymmersfritt.

Efter två förluster var Tiger Hillarp Persson i dag svart mot hemmasonen Magnus Carlhammar, som utvecklade sig med Kungsindiskt i förhand. Hillarp försvarade sig dock frejdigt och tog resolut terräng på damflygeln och i centrum. Via en liten bondeoffensiv kunde han öppna såväl f- som h-linje som Magnus´ kung och den förstnämnda blev avgörande. Efter 34 drag gav manhemiten slaget förlorat.

FM Daniel Jakobsen Kovachev

 0 – 1

GM Emanuel Berg

GM Allan Stig Rasmussen

 remis

IM Victor Nithander
IM Axel Smith

 remis

IM Hans Tikkanen

FM Magnus Carlhammar

0 – 1

GM Tiger Hillarp Persson

GM Michail Ivanov

 remis

IM Oleg Spirin

Emanuel Berg har vid det här laget tagit ett ganska bastant grepp om turneringsskedet och den som vill lugga honom på segen måste ta till krafttag. Samma sak gäller den som aspirerar på en inteckning i IM- eller stormästartiteln. Normen för dessa ligger på 4½ respektive 6½ poäng – inte omöjligt att nå för flera spelare, men ganska så svårt.

Ställningen efter fem ronder: Emanuel Berg 4½, Allan Stig Rasmussen 3½, Victor Nithander  3, Hans Tikkanen, Axel Smith. Oleg Spirin och Tiger Hillarp Persson 2½, Michail Ivanov 2 samt Magnus Carlhammar och Daniel Jakobsen Kovachev 1 poäng.