Kasparov ensam segrare i Spiltan & Pelaro IM-tournament 2006

Den avslutande ronden i årets IM-turnering blev tämligen händelsefattig
och remierna duggade in en efter en. Endast ett parti gick till avgörande.

Joel Åkesson          Hannes Langrock       ½-½
Josef Ask               Victor Nithander         ½-½
Heikki Westerinen   Vjatjeslav Syskov      ½-½
Bengt Svensson      Karl Johan Moberg     ½-½
Sergej Kasparov      Rauan Sagit              1-0

Först ut var, inte helt oväntat, paret Åkesson-Langrock. Tysken behövde en remi för att säkra
en IM-inteckning, den sista som behövdes för att ta IM-titeln. Det tog inte många drag i partiet innan remianbudet kom och Joel, säkerligen sliten och lite oinspirerad efter gårdagens långa kampparti med oönskad utgång, tackade snabbt ja till fredsbudet. Langrock byter därmed titel till Internationell Mästare och från arrangörshåll gratulerar vi till den välförtjänta titeln. Under veckan har han spelat solid och bra schack.

Andra paret ut var Ask och Nithander som efter 21 drag i en Kungsindier enades om remi. Westerinen och Syskov gav sig in i Taimanov-varianten i Sicilianskt där ställningen ganska snabbt utjämnades och möjligheterna till att spela på vinst var små. Remi efter 33 drag.

Partiet mellan Bengt och Karl Johan blev engelskt. Bengt fick en del spel på damflygeln men Karl Johan höll emot och partiet slutade i remi efter dragupprepning.

Sist ut var Kasparov och Sagit. Efter Langrocks snabba remi så hade Kasparov möjlighet att ensam ta hem turneringssegern genom att besegra Sagit. Detta var en chans han inte försatte. Efter fem timmars spel (i en Sicilianare Nimzowitsch-varianten), de sista två helt allena, kunde inte Rauan spjärna emot längre utan fick erkänna sig besegrad.

Kasparov stod därför som ensam segrare på 6½ poäng i Spiltan & Pelaro IM-tournament 2006.Tvåa kom Hannes Langrock på 6 poäng och trea Joel Åkesson på 5p (22.25). Fjärde platsen belades av Bengt Svensson, även han på 5p (21).

Övriga resultat
Placering 5.-6. Karl Johan Moberg och Victor Nithander 4½ p (19.25), 7. Heikki Westerinen 4½p (18), 8. Vjatjeslav Syskov 4p., 9. Rauan Sagit 3p., 10. Josef Ask 2p.

Vill du titta närmare på dagens partier, så rekommenderas ett besök i vidhängande partifil, www.ssmanhem.se/filer/Pelaro2006.pgn

Vi tackar spelare, sponsorer, i form av Spiltan & Pelaro Fonder AB samt Schackakademien,
medhjälpare samt publik för att ha bidragit till att göra även årets tävling till ett lyckat och trevligt arrangemang. Även till Schackforum och Schackcentralen riktas ett varmt tack för att ha hjälpt oss att rapportera och ge uppmärksamhet åt tävlingen.

På återseende önskar arrangörskommittéen Håkan Warston, Mats Eriksson och Kim Rönnow Jensen.