IM-turneringen rond 1: Rauan Sagit ensam vinnare

I dag startade klubbens turnering Spiltan & Pelaro IM 2006. Med en rond spelad är det än så länge så att den största dramatiken utspelats under den gångna veckan, då det gällde att komplettera startfältet upp till tio man. Sedan GM Heikki Westerinen och Vjatjeslav Syskov tackat ja är problemen lösta och vi kan se fram emot en spännande turnering där IM-normen ligger på 6 poäng av nio för samtliga spelare.

Karl Johan Moberg

Vjatjeslav Syskov remis
Hannes Langrock Bengt Svensson remis
Victor Nithander Joel Åkesson remis
Rauan Sagit Josef Ask 1 – 0
Heikki Westerinen Sergej Kasparov remis

FM Hannes Langrock prövade Larsens spelöppning (1.b3) mot Kamraternas IM Bengt Svensson. Kamratenspelaren kontrade i centrum, fick bra pjässpel och utjämnade säkert. Efter att damerna bytts av delade spelarna poängen efter sjutton drag.

Rauan Sagit spelade vit i Spanskt mot Josef Ask, som gick till snabb offensiv på damflygeln. Efter att västervikaren deplacerat en springare på kanten kom denna i trångmål och fick snart beta på de saligas ängder. Ask fick dock tre mäktiga bönder för öket, formerade i en central bondekedja med spjutspetsen på c3. Trots bondemassan kunde Rauan aktivera samtliga sina pjäser och gripa initiativet och snart simmade dessa som pirayor mellan de orörliga svarta bönderna. Fem drag före tidskontrollen gav svart slaget förlorat, ställd inför materialförlust.

Starten i mästarmötet mellan tävlingens ende stormästare, finske veteranen Heikki Westerinen, och topprankade vitryske IM Sergej Kasparov, fördröjdes en timme eftersom finländaren inte anlände till Göteborg i tid till ronden. Väl i gång valde Westerinen som vit framskjutningsvarianten mot Kasparovs Caro-Kann och sökte sitt spel på damflygeln. Vit fick en viss terrängfördel intill motståndaren offrade en bonde temporärt för fält och initiativ. Westerinen kunde behålla merbonden in i slutspel, men då endast olikfärgade löpare återstod enades man om remi.

Hårdast kamp blev det i manhemderbyt mellan Victor Nithander och Joel Åkesson. Den senare valde det franska försvaret för att tämja vad han kallade "det taktiska monstret" och fick en positionellt bekväm ställning med avbytta vitlöpare och ett lätt tryck mot vits centrum. Mot svarts förmodan kunde dock Victor mobilisera motspel på kungsflygeln, vilket framtvingade dambyte och övergång i ett springarslutspel. Också har hade Joel ett lätt initiativ men Victor kunde remisera utan större problem.

Sist ut i dubbel bemärkelse var partiet mellan Manhems IM Karl Johan Moberg och Vjatjeslav Syskov från Estland. Den senare anlände till Göteborg två timmar efter spelstart och partiet framflyttades följdriktigt till 18.00. Estländaren valde Bogoindiskt och ganska snart uppkom en mittspelsställning med avbytta c- och d-bönder där båda ställde såväl damlöpare som dam på långa diagonalen på bästa Réti-manér. Efter tornbyten gick partiet till fredsslut efter 21 inte alltför blodisande drag.

Efter inledningsronden ser vi alltså Rauan Sagit i ledningen som ende enpoängare och därefter följer ett koppel av åtta spelare med en halv poäng. I morgon ställs Rauan mot Joel i andra ronden, som startar kl. 14.00.

Partierna hittar du här: www.ssmanhem.se/filer/Pelaro2006.pgn