Göteborg Open rond 5

På lördagen var det dags för långpartierna i Göteborg Open. Från att ha kört 15min+5s/drag handlade det om 90min+30s/drag.

Efter att krutröken lagt sig var läget i toppen inte särskilt förändrat. Golubka och Gritsak remiserade sitt parti och så även Vyphkaniuk och Rydström på bord 2. I och med remierna i toppen knappade i alla fall ett gäng spelare in något. Topp i tävlingen efter rond fem ligger en ukrainsk trio (Golubka, Gritsak och Vyphkaniuk) på 4.5 poäng, medan fyra spelare (Eriksson, Maddens, T. Bengtsson och Petersson) jagar en halva efter.

Lundabon Martijn Maddens (CM E2141). En av spelarna med tätkänning, som får ta sig an Golubka i rond 6:

Vad gäller övriga fältet är den stora överraskningen så här långt hemmaspelaren Patrik Buzleta (E1501). Han tänkte själv att han passade bättre i Lilla Göteborg Open, men hade två elopoäng för mycket. Istället blev det huvudtävlingen. Snabbschacket gick där mycket bra med 2½/4 mot klart starkare motstånd. De som tänkte att resultaten skulle bli sämre när spelformen byttes till det lite mer lugna långpartierna lär ha haft fel. I partiet mot den långt högre rankade Pavel Lacko fick han nämligen in det snygga och starka 19.Sf3-Sg5!! ;vilket som enda drag i ställningen gav klar fördel och partiet vanns sedermera av Patrik. Ställningen precis efter nämnda drag:

I Lilla Göteborg Open vann Viggo Lillskog igen och med sina 5/5 leder han med en hel poäng inför rond 6. Den stora behållningen under femte ronden var nog annars kamppartiet mellan syskonen Johanna och Oscar Nabbing. Efter diverse turer, en ensam tillvaro i spellokalen och många, många drag kom de båda till ett läge där ställningen var död och remin blev ett faktum.

 

18 augusti, 2018
Harald Berggren Torell

Göteborg Open rond 1-4

Under fredagen den 17/8 spelades de fyra snabbschacksronderna i Göteborg Open och Lilla Göteborg Open. Det kan ju ofta smyga sig in en och annan skräll i resultatlistan när det gäller denna spelform. De fyra spelarna som varit med i Schackveckans mästarturneringar, tillika de högst rankade: Golubka, Gritsak, Vypkhaniuk och Rydström klarade sig dock lindrigt undan.

Golubka vann ett tidigt toppmöte mot Rydström i rond fyra, men förutom detta klarade sig dessa fyra utan poängförlust. Just Golubka är en kreativ spelare och inte minst i partiet mot Rydström framträdde detta i mittspelet. Utan att direkt vara tvingad lockade Golubka där i ett läge med en kvalitetsvinst i mittspelet, som Rydström utan mycket tid valde att jaga. Ställningen efter Golubkas 25…Te8-e5!?:

Nu följde 26.Sdf5 g6 27.Lxe5 (det lugnare 27.Se3 eller det väldigt aggressiva 27.h4!? är möjliga, men med sekunder kvar tar man ofta materialet) 27…dxe5 28.Se3 Sd6 och svart har ganska bra kompensation med merbonde och gott om sätt att förbättra sin ställning, medan det är svårare att se hur vit ska spela. Svart vann i drag 56.

I Lilla Göteborg Open var Viggo Lindskog suverän i snabbschacksdelen med 4/4. Detta räckte för odelad ledning inför rond 5.

Inkluderar också en bild på den ytterst fokuserade Tage Bengtsson (Majornas SS, E2001). Här tar han sig an Petro Golubka (E2478) på förstabordet (rond 2).


Harald Berggren Torell

Schackveckan 2018. Rond 9

Sista speldagen för Bergerturneringarna och två norska ungdomar hade chansen att ta titelinteckningar. Vi hinner knappt bänka oss förrän Johan Sebastian Christiansen spelat remi mot Stellan Brynell och därmed säkrar en tredje och sista inteckning i en stormästartitel. Den första inteckningen tog Johan Sebastian i oktober 2017, den andra nyligen i Tjeckien så det är bra fart på schackkarriären. Johan Sebastian, 20 år, är en av de unga norrmän som följer i Magnus Carlsens fotspår och är uttagen i det norska OS-laget.

För Erland Mikalsen stod en IM-inteckning på spel och Erlend fick slita betydligt längre mot IM Nedilko innan remin säkrade inteckningen.

Bäste svensk i GM-turneringen blev IM Linus Johansson som spelade stabilt hela turneringen igenom och inte förlorade något parti.

I IM-turneringen tog våra svenska ungdomar Milton Pantzar, Isak Storme och Kaan Cücüksari 4 poäng, Tom Rydström 3,5 poäng. Ingen riktig fullträff för någon, men bra prestationer.

Slutställning i GM-turneringen

1 IM Johan Sebastian Christiansen, Norge   6,5 p

2 GM Eduardas Rozentalis, Litauen               6,0 p

3 IM Linus Johansson, Sverige                        5,0 p

4 GM Orest Gritsak, Ukraina                            5,0 p

5 IM Petro Golubka, Ukraina                            5,0 p

6 GM Stellan Brynell Sverige                            4,5 p

7 IM Tapani Sammalvou, Finland                    4,5 p

8 IM Bengt Lindberg, Sverige                            4,0 p

8 FM Mads Vestby/Ellingsen, Norge                4,0 p

10 IM Stefan Schneider, Sverige                       0,5 p

Toppduon i GM-turneringen IM Christiansen och GM Eduardas Rozentalis

 

Slutställning i IM-turneringen

1 FM Ihor Vypkhaniuk, Ukraina     6,0 p

2 FM Erlend Maikalsen, Norge       6,0 p

3 IM Mikkel Antonsen, Danmark   5,0 p

4 FM Anders Hobber, Norge            4,5 p

5 IM Vasily Nedilko, Ukraina           4,5 p

6 FM Milton Pantzar, Sverige          4,0 p

7 FM Kaan Cücüksari, Sverige         4,0 p

8 FM Isak Storme, Sverige                4,0 p

9 GM Thomas Ernst, Sverige            3,5 p

10 FM Tom Rydström, Sverige         3,5 p

Toppduon i IM-turneringen FM Mikalsen och FM Vypkhaniuk, båda fick IM-inteckningar.

 

I Elo-turneringen hade trion Harald Berggren Torell, Jonas Bengtsson och Laith Al Waeli segermöjligheter. Jonas och Laith möttes inbördes med den förre som segrare och Harald spelade remi mot Mikael Möller, Säffle SK. Detta innebär att Harald avgick med segern på bättre särskiljning än Jonas.

 

Slutställning i Elo-turneringen

1 Harald Berggren Torell, SS Manhem   5,5 p

2 Jonas Bengtsson, SS Manhem               5,5 p

3 FM Laith Al Waeli, SS Manhem            4,5 p

4 Mikael Möller, Säffle SK                         3,5 p

5 Lennart Fransson, Majorna SS              3,0 p

6 Sven Degerfeldt, SS Manhem                2,5 p

7 Lennart Jacobsson, SS Manhem            2,0 p

8 Jan Bohlin, Majorna SS                            1,5 p

Topptrion i Elo-turneringen Jonas Bengtsson, Harald Berggren Torell och Laith Al Waeli alla SS Manhem

I skrivande stund är klockan 18.15 fredagen den 17 augusti. Om 15 minuter startar Göteborg Open och Lilla Göteborg Open. Vi önskar deltagarna Lycka till!

 

 

 

 

17 augusti, 2018
Sören Svensson

Schackveckan 2018. Rond 8

En av anledningarna till att Manhem arrangerar slutna turneringar är att ge unga spelare möjlighet att få möta riktigt bra motstånd och vid bra prestationer ha möjlighet till inteckningar i både IM- och GM-titlar.

Årets schackvecka ser ut att utvecklas riktigt bra i detta hänseende. Redan i näst sista ronden kunde FM Ihor Rypkhaniuk säkra en IM-inteckning genom att uppnå kravet på 6 poäng i IM-turneringen. Detta är Ihors första inteckning. Även FM Erlend Mikalsen har möjligheten till en inteckning i samma turnering men då krävs minst remi i sista ronden.

I GM-turneringen har högst rankade IM Johan Sebastian Christiansen fått upp ångan ordentligt och genom vinst i dagens rond mot IM Golubka har Johan Sebastian möjlighet att säkra en GM-titel vid minst remi i sista ronden. På andra sidan brädet kommer GM Stellan Brynell att sitta. Vi får se om det kommer en remitrevare….

 

Ställningen i GM-turneringen

1 IM Johan Sebastian Christiansen, Norge       6,0 p

2 GM Eduardas Rozentalis, Litauen                   5,0 p

3 IM Linus Johansson, Sverige                            4,5 p

4 IM Petro Golubka, Ukraina                               4,5 p

5 GM Ored Gritsak, Ukraina                                 4,5 p

 

Christiansen vann på nytt och har nu GM-titeln och turneringsseger inom räckhåll.

 

Ställningen i IM-turneringen

1 FM Ihor Vypkhaniuk, Ukraina     6,0 p

2 FM Erlend Mikalsen, Norge          5,5 p

3 FM Anders Hobber, Norge            4,0 p

4 IM Mikkel Antonsen, Danmark    4,0 p

5 IM Vasily Nedilko, Ukraina            4,0 p

 

En nöjd FM Ihor Vypkhaniuk efter sin första IM-inteckning

 

Elo-turneringen har endast spelat 6 ronder så här långt inför slutronden i morgon. Toppmötet mellan Manhemiterna Harald Berggren Torell och Jonas Bengtsson slutade remi och därmed leder Harald fortfarande med en halv poäng. Det är dock en helt öppen historia inför slutronden då även Laith Al Waeli vann sitt parti mot Lennart Jakobsson så mellan Harald, Jonas och Laith skiljer inte mer än en halv poäng.

 

Ställningen i Elo-turneringen

1 Harald Berggren Torell SS Manhem   5,0 p

2 Jonas Bengtsson SS Manhem               4,5 p

3 Laith Al Waeli SS Manhem                    4,5 p

4 Mikael Möller Säffle SK                          3,0 p

5 Lennart Fransson Majorna SS               2,5 p

 

Jonas Bengtsson möter Harald Berggren Torell i klassisk Manhemströja

Jenny Förander från Härryda-Posten intervjuar Isak Storme och Milton Pantzar. Vi ser fram emot artikel nästa onsdag.

 

16 augusti, 2018
Sören Svensson

Schackveckan 2018. Rond 6 och 7

Det har varit en underhållande schackdag i Mölnlycke kulturhus. Under förmiddagsronden spelade ungdomarna Kaan Cüçüksari och Tom Rydström ett svängigt och spännande parti i IM-turneringen som är väl värt att spela igenom.

Under samma rond vann Tapani Sammalvou  mot ledande Petro Golubka och därmed förtätades ställningen i GM-turneringen.

Under kvällspasset tog Golubka gruvlig revansch för sin tidigare mindre lyckade insats och vann ett elegant angreppsparti mot Stellan Brynell. Rozentalis vann mot Bengt Lindberg och delar andraplatsen med Golubka. Leder GM-turneringen gör nämligen den högst rankade Johan Sebastian Christiansen. Johan bygger upp partiet från grunden, spelar mycket stabilt och verkar ställa pjäserna på de rätta rutorna. Det ser enkelt ut, men det enkla är det svåra. Johan behöver 1,5 poäng på de två sista ronderna för att få en sista inteckning i en GM-titel.

I IM-turneringen har det varit en lyckad dag för Vypkhaniuk från Ukraina som tagit 1,5 poäng av 2. Ännu bättre har det gått för Erlend Mikalsen, Norge, som tagit full pott. Detta innebär att båda har stora möjligheter att ta IM-inteckningar då kravet är 6 poäng och två ronder återstår.

Ställningen i GM – turneringen

  1. IM Johan Sebastian Christiansen, Norge    5,0 p
  2. GM Eduardas Rozentalis, Litauen                4,5 p
  3. IM Petro Golubka, Ukraina                            4,5 p
  4. IM Linus Johansson, Sverige                         4,0 p
  5. GM Ored Gritsak, Ukraina                              4,0 p

Ställningen i IM – turneringen

  1. FM Ihor Vypkhaniuk, Ukraina                        5,5 p
  2. FM Erlend Mikalsen, Norge                             5,0 p
  3. FM Anders Hobber, Norge                               4,0 p
  4. IM Mikkel Antonsen, Danmark                       3,5 p
  5. FM Isak Storme, Sverige                                   3,5 p

Vinst mot Golubka, förlust mot Christiansen blev dagens skörd för IM Tapani Sammalvou

FM Vypkhaniuk, endast en halva från en IM-inteckning.

 

I Elo-turneringen fortsätter toppduon att vinna. Harald Berggren Torell vann mot Lennart Jacobsson och Jonas Bengtsson mot Jan Bohlin. Trolig vinnare hittar vi troligen bland dessa herrar. Kanske vill även Laith Al Waeli ha ett ord med i spelet då Laith besegrade Lennart Fransson i dagens rond.

Ställningen i Elo-turneringen

  1. Harald Berggren Torell SS Manhem   4,5 p
  2. Jonas Bengtsson SS Manhem               4,0 p
  3. Laith Al Waeli SS Manhem                   3,5 p
  4. Lennart Fransson Majorna SS              2,5 p
  5. Mikael Möller Säffle SK                         2,5 p

En schackturnering skulle aldrig fungera utan ideella krafter, här symboliserat av Claes Fransson som svarar för alla direktsändningar på nätet.

15 augusti, 2018
Sören Svensson

Schackveckan 2018. Rond 5

De senaste dagarna har vi haft anledning att häpna över ungdomliga prestationer. Armand Duplantis trollband en hel nation framför TV:n med sina  fantastiska stavhopp och Jakob Ingebrigtsens seger på 5000 meter gladde inte bara norrmän utan alla friidrottsvänner.

Mölnlyckes kulturhus präglas också av ungdomlig entusiasm. Johan Sebastian Christiansen besegrade Stefan Schneider i GM-turneringen och delar ledningen med Golubka. Endast 15-årige Mads Vestby-Ellingsen spelade remi mot GM Rozentalis och i IM-turneringen besegrade Isak Storme GM Ernst och ligger på andra plats med 3,5 poäng en halva efter Vypkhaniuk, Ukraina.

Ställningen i GM-turneringen

  1. IM Petro Golubka Ukraina                          3,5 p
  2. IM Johan Sebastian Christiansen Norge  3,5 p
  3. GM Eduardas Rozentalis Litauen              3,0 p
  4. IM Linus Johansson Sverige                       3,0 p
  5. GM Stellan Brynell Sverige                         3,0 p

Ställningen i IM-turneringen

  1. FM Ihor Vypkhaniuk Ukraina                     4,0 p
  2. FM Isak Storme Sverige                               3,5 p
  3. FM Anders Hobber Norge                            3,0 p
  4. FM Erlend Mikalsen Norge                          3,0 p

Unga lovande norrmän Christiansen – Vestby/Ellingsen

Isak Storme ligger på andra plats i IM-turneringen

 

Harald Berggren Torell befäste sin ledarposition i Elo-turneringen genom seger mot klubbkamraten Laith Al Waeli. En halva efter ligger Jonas Bengtsson som i Manhemsmötet mot Sven Degerfeldt tog hela poängen.

Ställningen i Elo-turneringen

  1. Harald Berggren Torell SS Manhem   3,5 p
  2. Jonas Bengtsson SS Manhem               3,0 p
  3. Lennart Fransson Majorna SS              2,5 p
  4. FM Laith Al Waeli SS Manhem            2,5 p

Mikael Möller Säffle SK deltar ofta i Manhems turneringar.

 

 

14 augusti, 2018
Sören Svensson

Schackveckan 2018. Rond 4

Den ukrainske spelaren IM Petro Golubka är ofta sedd i Manhems tävlingar. Detta är inte utan anledning. Petro spelar ofta originellt och offensivt och ställer motståndaren inför problem mest hela tiden. Dagens parti var inget undantag och motståndaren IM Stefan Schneider gick i ett sent skede fel med ett torn och då smällde det direkt kring Stefans kung. Petro avslutade partiet snyggt efter flera eleganta vändningar.

Detta parti var det enda som gick till avgörande och detta gäller för både GM – och IM-spelarna. Totalt nio remipartier, några först efter ytterst hård kamp andra alldeles för tidigt.

I GM-turneringen är IM Golubka i ensam ledning på 3 poäng före kvartetten GM Rozentalis, IM Johansson, IM Christiansen och GM Brynell en halva efter.

I IM-turneringen är Vypkhaniuk i fortsatt ledning på 3 poäng före trion          FM Hobber, FM Mikalsen och FM Storme på 2½ poäng.

Schneider och Golubka i efteranalys

IM Nedilko och FM Tom Rydström delade på poängen i IM-turneringen.

 

Elo-turneringen fick dock ny ledare då Harald Berggren Torell, SS Manhem, vann toppmötet mot Lennart Fransson, Majorna SS. Harald har därmed 2½ poäng av 3. På samma poängtal finns även Laith Al Waeli som delar ledningen med Harald. Laith vann mot Jan Bohlin, Majorna SS, som förväxlade två drag och förlorade på ett retfullt sätt.

Efter Harald och Laith följer Lennart Fransson, Majorna SS och Jonas Bengtsson, SS Manhem på 2 poäng.

Harald Berggren Torell i ledningen i Elo-turneringen …..

… tillsammans med FM Laith Al Waeli

13 augusti, 2018
Sören Svensson

Schackveckan 2018. Rond 2 och 3

Dubbelronder står inte högst upp på schackspelarnas önskelista. Första dagens sprakande spel och kampvilja var mer modest andra dagen och en och annan snabbremi såg också dagens ljus. Under förmiddagsronden fick Rozentalis dock till ett fint parti där ett kvalitetsoffer öppnade upp framför Sammalvous kung och det slutade med ogarderbar matt. Även Stellan Brynell vann sitt parti mot Mads Vestby-Ellingsen och gick därmed upp i ensam ledning med full pott efter två ronder. Limhamnsderbyt mellan Stefan Schneider och Linus Johansson blev ingen vänskapsremi men slutade ändock med remi men först efter hård kamp och 75 drag. Heder åt sådana kämpar!

Efter denna holmgång var det lätt att tro att Linus skulle få det kämpigt mot ledaren Stellan Brynell. Partiet mynnade ut i ett dubbelt tornslutspel där Linus hade klar terrängfördel och satte press på Stellan. Någon har myntat att alla tornslutspel är remi. Inget kan vara mer fel, så även denna gång. Linus omsatte sin fördel till vinst vilket gör fortsättningen av GM-turneringen precis så oviss som vi önskar.

Efter tre ronder delar en kvintett ledningen på 2 poäng, nämligen GM Eduardas Rozentalis, IM Linus Johansson, IM Petro Golubka, IM John Sebastian Christensen och GM Stellan Brynell.

IM Linus Johansson kan vara nöjd med sitt dagsverke och ligger i delad ledning

 

Även IM-turneringen har avverkat tre ronder och här får titelhållarna kriga för varje poäng och det har inte blivit så många hittills. FM Ihor Vypkhaniuk från Ukraina har lyckats bäst så här långt och har tagit 2½ poäng och följs av ytterligare 3 FM-spelare på 2 poäng: Anders Hobber, Erlend Mikalsen och Isak Storme. Mest överraskande var kanske lovande Kaan Cüçüksaris fallseger över IM Nedilko efter endast 17 drag.

Hobber mot Vypkhaniuk slutade med remi.

 

I Elo-turneringen spelades endast en rond denna dag och när krutröken skingrats leder Lennart Fransson Majorna SS i ensamt majestät på 2 poäng, tätt följd av de båda Manhemiterna Laith Al Waeli och Harald Berggren Torell på 1½ poäng.

Lennart Fransson har precis stänkt in löpare e4 och det ser inte så bra ut för Jonas Bengtsson……..

…..som också förstås av denna bild.

 

12 augusti, 2018
Sören Svensson

Schackveckan 2018. Rond 1

En härlig start på Manhems schackvecka 2018 med många underhållande och spännande partier. Av de totalt 14 partier som spelades slutade endast två med remi och det var hård kamp på alla bräden. I denna första rond var det många derbyn då spelare från samma nation eller spelare från samma klubb helst skall mötas i början av turneringen men några fredliga inviter från spelarna syntes inte till.

I GM-turneringen gick tre partier till ett avgörande. Stellan Brynell besegrade klubbkamraten Stefan Schneider där Stellan satte punkt med ett mycket snyggt damoffer.

I första ronden möttes också de båda unga och lovande norrmännen Johan Sebastian Christiansen och Mads Vestby/Ellingsen, där Johan som är ute efter en tredje GM-inteckning långsiktigt offrade pjäs som lönade sig. Tredje vinsten tog Petro Golubka mot sin landsman Orest Gritsak. Petro spelar en lurig schack eller vad sägs om öppningen 1.e4  e6 2. e5 och undertecknad som i dagens schackskola påtalat för eleverna att man helst inte skall flytta samma pjäs två eller flera gånger i spelöppningen….

IM Schneider  mot GM Brynell

 

IM Golubka har just besegrat GM Gritsak,  båda från Ukraina. Lägg märke till Golubkas eleganta utstyrsel, svart kostym, svart fluga och svarta brillor.

 

I IM-turneringen var kampviljan om möjligt ännu större och inte en remi noterades. Arrangörerna SS Manhem gladdes naturligtvis åt hemmaspelaren Isak Stormes vinst över Kaan Küçüksari. I övrigt noteras att de unga spelarna Tom Rydström och Milton Pantzar tog fina skalper genom att besegra GM Ernst respektive IM Antonsen.

FM Storme har de svarta pjäserna mot FM Küçüksari

 

Även i Elo-turneringen slutade alla fyra partierna med ett avgörande. Här segrade Jonas Bengtsson, Laith al Waeli, Lennart Fransson och Harald Berggren-Torell. Vi ser fram emot en spännande fortsättning.

Majornaderby. Lennart Fransson möter Jan Bohlin.

 

11 augusti, 2018
Sören Svensson

Schackveckan 2018. Prolog

Som traditionen bjuder startade Manhems numera väsentligt förlängda schackvecka med simultan och därefter invigning med vänskapsmåltid och lottning för de inbjudna spelarna i GM – och IM turneringarna.

Även i år agerade GM Eduardas Rozentalis simultangivare och även denna gång visade stormästaren ingen pardon utan kunde lämna föreställningen obesegrad med vinst i samtliga partier. Tyvärr deltog endast sju spelare vilket naturligtvis underlättade GM Rozentalis uppgift.

GM Rozentalis hade vänligheten att låta simultanspelarna välja färg vilket dock inte ändrade slutresultatet i partierna.

 

Både GM- turneringen och IM – turneringen har i år en mycket intressant sammansättning av spelare. För första gången på länge är det mycket svårt att i förväg förutse segrare i de båda turneringarna. Det förefaller att vara en helt öppen historia där dagsformen kommer att spela stor roll. Vi har spännande partier framför oss!

GM-spelare. Från vänster: Brynell, Schneider, Gritsak, Rozentalis, Lindberg, Johansson, Golubka, Vestby-Ellingsen och Samalvou. Saknas gör Christiansen.

IM-spelare. Från vänster: Antonsen, Rydström, Mikalsen, Vypkhaniuk, Ernst och Storme. Saknas gör Pantzar, Cüçüksari och Hober.


Sören Svensson