Snart dags för Manhems schackvecka och Göteborg Open

Den ganska traditionsrika helgtävlingen Göteborg Open stammar från slutet av 1990-talet och spelades i pingsthelgen tills Annandag pingst avskaffades som helgdag fr.o.m. 2005. Efter detta förde tävlingen en osäker, för att inte säga tynande, tillvaro i Göteborgs Schackförbunds kalender fram till 2011 och året därpå ställdes den in.

Manhems schackvecka har å sin sida rötterna i de titelturneringar klubben ordnat alltsedan 1993. De första åren var enda numret en sluten IM-turnering alla-mot-alla, en med åren blev programmet mer omfattande och 2008 instiftades namnet Manhems schackvecka.

År 2015 skedde så en fusion av dessa båda historiska storheter. Göteborg Open hade legat i träda åren 2012-2014 men gjorde comeback detta år under schackveckans avslutningshelg. i Mölnlycke i augusti 2015. Det skedde i ett samarrangemang mellan Manhem och Göteborgs Schackförbund (och IFK Hindås).

På det viset ligger korten när vi nu skriver 2017. Göteborg Open (med lillebror Lilla Göteborg Open) avslutar Manhems schackvecka den 18-20 augusti efter en vecka med stormästarturnering och med Elo-turnering eller Elo-turneringar den 12-18 augusti. Anmälningar går fortfarande att göra och inbjudningar i både text- och pdf-format hittar du högst upp i vänsterspalten. Startfältens framväxande kan följas här.

7 juli, 2017
Mats Eriksson

Göteborg Open rond 9. Kazakovskiy vann säkert

Den unge vitryssen IM Kazakovskiy kunde efter den strålande starten med 6  vinster i en följd kosta på sig att ta två snabbremier och därmed säkra slutsegern i Göteborg Open 2016 med 7 poäng av 8 möjliga. Tvåa blev IM Golubka 6,5 poäng men här var det inte tal om en kort remi i sista ronden när Jonny Hector sitter på andra sidan av brädet, men remi blev det. På tredjeplats slutade IM Jonathan Westerberg efter vinst mot Amir Mohammadi .

Golubka - Hector

Golubka med typiskt attribut på näsroten spelade remi mot Hector i slutronden.

Slutresultat Göteborg Open 2016

 1. IM Kazakovskiy     7    poäng
 2. IM Golubka            6½
 3. IM Westerberg      6
 4. GM Hector             6
 5. GM Greenfeld       6
 6. IM Antonsen         6  delad med FM Åkesson

Rankingpriser

Grupp 1: 1 FM  Åkesson 2. WIM Efroimski

Grupp 2: 1 Teodor Pettersson Baldur 2. Ola Westerlund

Grupp 3: 1.Lars Hägglund 2. Roy Johansson

Grupp 4: 1.Oleg Shchetinin 2. Gabriel Winsnes

Bästa dam: WIM Efroimski

Bästa Veteran: Lennart Fransson

Bästa junior: IM Kazakovskiy

Prispodium

Prispall Göteborg Open 2016, från vänster IM Westerberg , IM Kazakovskiy och IM Golubka

I Lilla Göteborg Open hade 4 spelare teoretisk chans att bärga segern. Anton Troedsson ledde inför slutronden på 6 poäng, samma poäng som Aira Ben Saeid . En poäng mindre hade Stefan Sjöholm och Arvin Rasti.

Arvin och Aira möttes i slutronden med seger för Arvin, Anton och Stefan spelade remi mot William Olsson respektive Gustaf Lindholm så därmed segrade Anton Troedsson allena på 6,5 poäng.

Slutresultat Lilla Göteborg Open.

 1. Anton Troedsson        SS Manhem 6,5 poäng
 2. Aria Ben Saeid             SS Manhem 6    poäng
 3. Arvin Rasti                   SS Manhem 6    poäng

Rankingpriser.

Grupp 1. Aria Ben Saeid

Grupp 2. Anton Troedsson

Pristagare Lilla GBG Open

Pristagare i Lilla Göteborg Open 2016 från vänster Anton Troedsson, Arvin Rasti, Aria Ben Saeid och Stefan Sjöblom.

Till slut: Boka in helgen 5-7 maj 2017 då SS Manhem arrangerar Kvibergspelen. Denna tävling ingår i Sveriges schackförbunds Grand Prixserie och kommer att äga rum i Göteborgs nya multisportarena Prioritet Serneke Arena på Kviberg med bland annat skidåkning året om, fullstor fotbollsarena, hotell, restaurang och mycket annat.

21 augusti, 2016
Sören Svensson

Göteborg Open rond 5-6. Unge vitryssen Kazakovskiy i ledningen

IM Kazakovskiy har hittills inte visat någon som helst pardon mot sina motståndare och har byggt ett staket med 6 stolpar hittills. I de senaste ronderna har han besegrat GM Hector, IM Westerberg och GM Blomqvist och är ensam om att vunnit alla partier så här långt. Då är att betänka att Kazakovskiy är född så sent som år 2000 men han är redan IM och på meritlistan finns även ett europamästerskap för 14-åringar. Det skall bli spännande att följa honom framöver. Vi minns ju inte utan stolthet när Magnus Carlsen spelade i Manhems turnering. Magnus var 11 år och mycket lovande med en rating på cirka 2150. Lovande var ordet, men världsmästare, det fanns inte på kartan. En helt otrolig bedrift!

På andra plats ligger IM Golubka en halva efter och följdriktigt möts de i nästa rond, den näst sista. På andra bord kommer vi att få se ett Manhemsderby mellan Rickard Winsnes och Joel Åkesson.

Ställningen efter 6 ronder.

 1. Kazakovskiy      6 poäng
 2. Golubka             5½
 3. Joel Åkesson     5

Därefter ett koppel av 8 spelare på 4½ poäng

Kazakovskiy - Blomqvist

Kazakovskiy mot Blomqvist 1-0 i rond 6

Westergren -Alfvén

Det kämpas hårt på alla bräden. Partiet mellan veteranerna Bertil Westergren – Jörgen Alfvén 0-1 var sist klart av alla partier.

I Lilla Göteborg Open delas ledningen av Anton Troedsson och Ben Saeid Aria, både SS Manhem och Stefan Sjöblom SK Kamraterna alla på 5 poäng.

I sjunde ronden möts Anton Troedsson och Stefan Sjöblom medan Ben Saeid Aria ställs mot Felix Warnicke.

Ben Saeid - Troedsson

Ben Saeid Aria mötte Anton Troedsson 1-0 i rond 6

Claes Fransson

En av alla hängivna funktionärer. Claes Fransson sköter alla sändningar på Internet.

 

20 augusti, 2016
Sören Svensson

Göteborg Open rond 1-4. Kvartett delar ledningen efter 4 ronder

Manhems schackvecka med GM- , IM- och Eloturneringar har precis avslutats när Göteborg Open startade med 4 snabbschackronder på fredagskvällen.

Tävlingen lockade totalt 95 deltagare varav 70 deltar i Göteborg Open och 25 i Lilla Göteborg Open.

Efter de inledande 4 snabbschackpartierna delar kvartetten IM Jonathan Westerberg, GM Erik Blomqvist, IM Petro Golubka, Ukraina, och IM Valeriy Kazakovskij, Vitryssland, ledningen med full pott, det vill säga 4 poäng.  Därefter följer en grupp på 17 spelare på 3 poäng.

Lilla Göteborg Open har en sololedare i Anton Troedsson på 4 poäng före Alexander Ström-Engdahl på 3,5 poäng, båda SS Manhem.

I morgon fortsätter tävlingarna med två långpartier.

Greenfeld Westerberg

Blomqvist tillhör ledarkvartetten och besegrade GM Greenfeld i rond 4.

 


Sören Svensson

Schackveckan slutrond 9. Rozentalis vann. GM-inteckning till Salmon och IM-inteckning till Tommy Andersson

Huvudturneringarna i Manhems schackvecka är avslutade. GM-turneringen vann Eduardas Rozentalis på 6½ poäng efter vinst mot Mikkel Antonsen och på samma poäng stannade Johan Salomon som dessutom tog en andra inteckning i en GM-norm. Rozentalis var sin spelstil trogen och byggde långsamt upp en något bättre ställning för att till slut inkassera en bonde och strax efteråt tyckte Antonsen att det fick vara nog, men visst hade det gått att fortsätta spela. För Salomon stod en GM-inteckning i sista ronden på spel och vinst ett måste. Johan hade fördel av de vita pjäserna och när motståndaren Brüdigam oförsiktigt öppnade långa vita diagonalen utnyttjade Salomon detta direkt och efter en liten kombination bli en kvalitet över. Därefter var utgången odiskutabel.

Resultat GM- turneringen

1.GM Rozentalis         6½ poäng

2. IM Salomon            6½ poäng

3. GM Greenfeld         6    poäng

Salomon Bruedigam

IM Johan Salomon tog GM-inteckning

I IM-turneringen ledde Tommy Andersson inför sista ronden och behövde minst en remi för en IM-inteckning. Nu fick Tommy svettas ordentligt mot WIM Marsel Efroimski men till slut slutade partiet fredligt och Tommy fick sin inteckning. Grattis!

Samtidigt avslutade IM Franco Alonso starkt med styrde in motståndare Josef Asks kung i ett mattnät och stannade på samma poäng som Andersson men vann på bättre kvalitetspoäng. Thomas Ernst tog 6 poäng och lika många tog den stora överraskningen, hemmaspelaren David Fendrich,

Resultat IM-turneringen

 1. IM Franco Alonso           6½ poäng
 2. FM Tommy Andersson  6½
 3. GM Thomas Ernst           6
 4. David Fendrich                6

Tommy Andersson 2

En bekymrad Tommy Andersson fick en IM-inteckning till slut

Även i Elo-gruppen fick ledande Peter Fendrich bekänna färg, men lyckades trots sämre ställning mot Sven Degerfeldt klara att hålla sig inom remiramen.

Fendrich fick därmed 7½ poäng av 9. Starkt!

Resultat Elo-turneringen

 1. Peter Fendrich Alingsås SS         7½ poäng
 2. Hatim al Hadarani och Anders Pettersson båda SS Manhem  7 poäng

Pristagare GM

Tävlingsledare Håkan Warston till vänster tillsammans med pristagarna i GM-turneringen IM Golubka, GM Greenfeld, GM Rozentalis och IM Salomon

pristagare IM

Från vänster Manhems ordförande Mats Eriksson, tävlingsledare Håkan Warston, pristagarna David Fendrich, Thomas Ernst, Tommy Andersson och Franco Alonso.

Pristagare Elo

Från vänster Håkan Warston, pristagarna i Elo-gruppen Hatim al Hadarani, Peter Fendrich, Anders Pettersson och Manhems ordförande Mats Eriksson.

Blomsterprakt

Minnesgåva till pristagarna – ecalyptuskvist med specialdesignad spelpjäs.

 

Om en timme startar Göteborg Open. Följ tävlingarna på nätet!

 

 

19 augusti, 2016
Sören Svensson

Schackveckan rond 8. Spännande slutrond väntar. Två spelare har chans till titelinteckningar

Inför sista ronden har två spelare möjlighet att ta titelinteckningar. För IM Johan Salomon gäller det att vinna mot Martin Brüdigam i sista ronden för att få en GM – inteckning och för FM Tommy Andersson krävs minst remi mot WIM Marsel Efroimski för en IM – inteckning.

I GM – turneringen tog inte oväntat Salomon en snabbremi som svart mot Greenfeld. Salomon räknar säkert med att ha större vinstchanser med de vita pjäserna i sista ronden. Salomon delar ledningen med Rozentalis på 5½ poäng före Greenfeld och Golubka på 5 poäng.

Westerberg Blomqvist 3

Jonathan Westerberg vann den inbördes kampen i det kommande OS-laget mot Erik Blomqvist

 

Tommy Andersson hade chansen att redan i näst sista ronden säkra en IM-inteckning men stötte på en starkt spelande IM Alonso och fick inkassera sin första förlust i turneringen.

David Fendrich har överraskat stort och vann åter, denna gång mot WIM Marsel Efroimski. Därmed delar Fendrich tredjeplatsen med GM Thomas Ernst på 5 poäng. Tommy Andersson leder fortfarande IM -gruppen på 6 poäng före IM Alonso, Spanien, på 5½ poäng.

Alonso - Tommy Andersson

IM Alonso vid de vita pjäserna har kopplat greppet mot Tommy Andersson.

 

I Elo-gruppen ångar Peter Fendrich, SS Alingsås, på och tog sin sjunde seger av åtta möjliga. Peter leder med en hel poäng före FM Hatim Al Hadarani och Anders Pettersson, båda SS Manhem.

Peter möter Sven Degerfeldt i sista ronden, Hatim möter Nina Blazekovic och Anders möter Robert Wiklund.

Fendrich

David och Peter Fendrich har imponerat under Manhems schackvecka.

Spellokal

Mörker har lägrat sig. Endast schackspelare är vakna.

18 augusti, 2016
Sören Svensson

Schackveckan rond 6 och 7. IM Salomon leder GM, FM Tommy Andersson nära IM-inteckning

Under onsdagen spelades dubbelronder och det är ett hårt dagsverke. På förmiddagen slutade 4 partier med remi i GM-turneringen och egentligen skulle även det femte partiet mellan Golubka och Westerberg slutat med remi om inte Westerberg glömt klockan i jämn ställning. Under eftermiddagen – kvällen var det omvänt resultat med endast en remi men fyra vinster. IM Salmon, Norge, visade fin förståelse för ställningsvärdering då han gick in på att spela med pjäs mindre men ändå bedömde att det var fullt spelbart. Till slut belönades också norrmannen och kunde inkassera ännu en vinst och därmed gå upp i ensam ledning i GM-turneringen på 5 poäng av 7 möjliga. Salomon behöver ytterligare 1,5 poäng för att ta en GM – inteckning.

På delad andraplats finns nu de båda stormästarna Rozentalis och Greenfeld på 4,5 poäng. Ingen av dessa spelar någon sprudlande angreppsschack men är mycket säkra och förluster är mycket sällsynta. Det är väl just därför som de är stormästare.

Antonsen-Salomon

Salomon besegrade Antonsen i ett fint parti

Rozentalis

Rozentalis tar en välförtjänt fika efter segern mot Blomqvist i den sjunde ronden.

 

I IM – turneringen har Tommy Andersson skaffat sig ett gyllene läge till en andra inteckning i en IM – titel. Tommy har 6 av 7 poäng och behöver endast en halva till på de återstående ronderna. Två ligger GM Thomas Ernst på 5 poäng.

Fendrich-Alonso

David Fendrich ligger på finfin delad fjärde plats på 4 poäng trots förlust mot Alonso i rond 7

I Elo – gruppen har fader Fendrich, Peter i förnamn, spelande för Alingsås tagit ledningen på 6 poäng av 7. Delad tvåa Al Hadarani och Anders Pettersson båda SS Manhem på 5 poäng.

Jessica Bengtsson

Jessica Bengtsson, SS Manhem, är en av tre tjejer i Elo-turneringen…..

Eva Johansson-Blazekovic

….och Eva Johansson, Alingsås SS, och Nina Blazekovic, Örgryte SS, är de båda övriga.

17 augusti, 2016
Sören Svensson

Schackveckan rond 5. IM Salomon besegrade GM Blomqvist

När det verkade som att Blomqvist skulle rusa iväg och förstöra spänningen i GM-turneringen slog norske mästaren för i år IM Salomon till och besegrade Blomqvist med de svarta pjäserna. Blomqvists första förlust på mycket länge. Den andra segern tog FM Martin Brüdigam som besegrade hemmahoppet Johan Hultin.

Salomon delar därmed ledning med Blomqvist på 3,5 poäng före Rozentalis, Golubka och Greenfeld på 3 poäng

Blomqvist- Salomon

Salomon tog en fin skalp i och med vinsten mot Blomqvist

Golubka-Rozentalis

IM Golubka är en intressant spelare som spelar spännande schack. Remi mot Rozentalis i rond 5.

I IM-turneringen spelade FM Tommy Andersson remi mot Josef Ask och har 4 poäng. Andersson behöver ytterligare 2,5 poäng för en sista inteckning i en IM-titel. Tvåa ligger Alonso Spanien på 3,5 poäng och på delad tredje plats starkt spelande Manhemiten David Fendrich med GM Ernst och WIM Efroimski Israel.

Nielsen-Alonso

Med sin oortodoxa spelstil är IM Jens Ove Fries Nielsen en välkommen deltagare i Manhems turneringar. Jens-Ove spelade remi mot IM Alonso Spanien i rond 5

Elo turneringen byter ledare efter varje rond. Anders Pettersson, SS Manhem besegrade Per-Olof Gromark, Örgryte SS och gick därmed upp i delad ledning med Peter Fendrich, Alingsås SS. Al Hadarani och Gromark delar tredjeplatsen på en halv poäng mindre.

Fendrich-Blazekovic

Fendrich besegrade Nina Blazekovic, Örgryte SS och gick upp i delad ledning.

16 augusti, 2016
Sören Svensson

Göteborg Open och Lilla Göteborg Open spelas i Hulebäcksgymnasiets matsal

Ursprungligen så var planen att tävlingarna under Manhems Schackvecka skulle gå av stapeln på samma ställe som förra året, i de fina lokalerna i Mölnlycke Kulturhus. Tyvärr, på grund av en brand i dessa lokaler så måste de renoveras.

Tävlingarna kommer därför att gå av stapeln i Hulebäcksgymnasiet som ligger alldeles bredvid kulturhuset, på andra sidan gatan.


Håkan Warston

Schackveckan rond 4. GM Blomqvist utökade ledningen

Slaviskt parti blev öppningsvalet mellan IM Antonsen och GM Blomqvist. När öppningsfasen övergick till mittspel dristade sig Antonsen att angripa med damen in i fiendeland och det slutade inte så bra när Blomqvist stängde reträttvägen. Vi påminner oss Gustaf II Adolf och när dimman lättat var damerna bortbytta och Antonsen en kvalitét under. Blomqvist bemästrade komplikationerna bäst och kunde föra slutspelet till relativt snabb vinst. GM Blomqvist därmed turneringen på 3,5 poäng, en hel poäng före kvartetten GM Rozentalis, IM Salomon, GM Greenfeld och IM Golubka

Antonsen-Blomqvist

IM Antonsen fick ge sig mot starkt spelande GM Blomqvist

I IM-turneringen blev det remi i det tidiga finalpartiet GM Ernst mot FM Tommy Andersson. Tommy är därmed i fortsatt ledning på 3½ poäng före GM Ernst och IM Alonso på 3 poäng.

Ernst- T.Andersson

GM Ernst funderar på sitt nästa drag mot FM Andersson

Örgrytederby

Örgrytederbyt IM Ari Ziegler – Rahul Kumar slutade med vinst för den förstnämnde.

I Elo-gruppen fick ledande Peter Fendrich, Alingsås SS, ge sig för Per-Olof Gromark, Örgryte SS. Per-Olof övertog därmed ledningen på 3,5 poäng före Peter Fendrich, Alingsås SS, Anders Pettersson och Hatim Al Hadarani, båda SS Manhem på 3 poäng.

Per-Olof Gromark

En nöjd Per-Olof Gromark i ledningen i Elo-gruppen.

Sven Degerfeldt

Jonas Bengtsson kollar vad Sven Degerfeldt har för sig.

15 augusti, 2016
Sören Svensson