Göteborg Open rond 5

På lördagen var det dags för långpartierna i Göteborg Open. Från att ha kört 15min+5s/drag handlade det om 90min+30s/drag.

Efter att krutröken lagt sig var läget i toppen inte särskilt förändrat. Golubka och Gritsak remiserade sitt parti och så även Vyphkaniuk och Rydström på bord 2. I och med remierna i toppen knappade i alla fall ett gäng spelare in något. Topp i tävlingen efter rond fem ligger en ukrainsk trio (Golubka, Gritsak och Vyphkaniuk) på 4.5 poäng, medan fyra spelare (Eriksson, Maddens, T. Bengtsson och Petersson) jagar en halva efter.

Lundabon Martijn Maddens (CM E2141). En av spelarna med tätkänning, som får ta sig an Golubka i rond 6:

Vad gäller övriga fältet är den stora överraskningen så här långt hemmaspelaren Patrik Buzleta (E1501). Han tänkte själv att han passade bättre i Lilla Göteborg Open, men hade två elopoäng för mycket. Istället blev det huvudtävlingen. Snabbschacket gick där mycket bra med 2½/4 mot klart starkare motstånd. De som tänkte att resultaten skulle bli sämre när spelformen byttes till det lite mer lugna långpartierna lär ha haft fel. I partiet mot den långt högre rankade Pavel Lacko fick han nämligen in det snygga och starka 19.Sf3-Sg5!! ;vilket som enda drag i ställningen gav klar fördel och partiet vanns sedermera av Patrik. Ställningen precis efter nämnda drag:

I Lilla Göteborg Open vann Viggo Lillskog igen och med sina 5/5 leder han med en hel poäng inför rond 6. Den stora behållningen under femte ronden var nog annars kamppartiet mellan syskonen Johanna och Oscar Nabbing. Efter diverse turer, en ensam tillvaro i spellokalen och många, många drag kom de båda till ett läge där ställningen var död och remin blev ett faktum.