Manhems schackvecka – stormästarturneringen 9: Säker seger för Emanuel Berg

1993 ordnade Manhem sin första internationella titelturnering. Då grundlades en tradition som givit göteborgsschacket tjugo titelturneringar på aderton år. Ibland har det varit Berger-tävlingar (alla mot alla) om tio spelare, ibland schweizertävlingar med fler deltagare. Vid 90-årsjubiléet vågade vi oss på en stormästarturnering (kategori X, vinnare Alexander Tjernin), men annars var årets tävling den första på den nivån. Helst skall vi ha egna spelare som kan delta i kalaset med behållning. I årets tävling måste man ge våra egna mannar Victor Nithander och Magnus Carlhammar fullt godkänt. Båda överträffade ratingförväntningarna mot det tuffa motståndet.

Turneringen har också varit välbesökt med göteborgsmått mätt, både i spellokalen och via Internet. Manhems hemsida har slagit nytt rekord i antal besökare under årets schackvecka. Självklart är ett viktigt syfte med schackveckan också att generera intresse för schacket och för vår fina klubb. Det har varit ett nöje att på hemmaplan följa storfräsarna och det är tydligt att fler har tyckt detsamma.

Sista dagen möttes Tiger Hillarp Persson och Emanuel Berg – en möjlig final, men i detta skede ett möte där Berg gärna säkrade slutsegern med en remi och där Hillarp ville samla krafter till nästa turnering om några dagar.

Allan Stig Rasmussen spelade Spanskt mot Daniel Jakobsen Kovachev, som bemötte danskens öppningsval slutet. Varianten var densamma som mellan Rasmussen och Magnus Carlhammar, men norrmannen slöt damflygeln på ett tidigt stadium och när vit ryckte fram med f-bonden fick svart ett starkt centrumfält på e5. Efter knappa trettio drag delade spelarna poängen.

Victor Nithander spelade vit i Sicilianskt mot Hans Tikkanen. Vit expanderade på kungsflygeln med f2-f4-f5, medan svart kunde genomföra sin centrumstöt d5. Det såg ut som om de vita angriparna var en aning ensamma, i synnerhet när svart fick slå bort ett par fiendebönder och tränga in med dam och häst på damflygeln. Med knappt om tid kvar spelade Victor in sin springare med schack och på Tikkanens parad kunde Victor gå tillbaka. En dragupprepningssituation uppstod eftersom ingen av spelarna hittade något bättre.

Axel Smith mötte Oleg Spirin, som ställde upp sig Sicilianskt och med Najdorf. Trots tidigt dambyte var initiativet på vits sida och efter att i upptakten till tidsnöden ha frestat med en dragupprepning avvek Smith och kunde få in ett angripande torn på sjunde raden. Med kungen på bakersta raden stod Spirin passivt och efter att ha förlängt partiet med några schackar slängde han in handduken efter att dragserien var avklarad.

Magnus Carlhammar var vit mot Michail Ivanov i Retis spelöppning, där vit snabbt etablerade tryck mot d5 och även lyckades tillintetgöra denna mot en egen bonde i kungsställningen. Spelet antog en öppen karaktär där ryssen hade svårt att skapa spel mot de vita bönderna. Magnus kunde däremot gradvis aktivera sina torn och till sista vinna bonde. Och en till. Och en till. Efter fyrtio drag gav Ivanov slaget förlorat i slutspel med tre minusbönder.

GM Tiger Hillarp Persson

remis GM Emanuel Berg
GM Allan Stig Rasmussen remis FM Daniel Jakobsen Kovachev
IM Victor Nithander remis IM Hans Tikkanen
IM Axel Smith 1 – 0 IM Oleg Spirin
FM Magnus Carlhammar 1 – 0 GM Michail Ivanov

 

Därmed bjöd inte slutronden på några omkastningar i resultatlistan. Lundaynglingarna Axel Smith och Hans Tikkanen har undan för undan arbetat sig uppåt, men på översta podiet har Emanuel Berg hela tiden haft skeendet i ett fast grepp.

Slutställning: 1. Emanuel Berg 7 (27.75), 2. Allan Stig Rasmussen 6 (25,0), 3. Axel Smith 5½ (22.50), 4. Hans Tikkanen 5½ (21.00), 5. Victor Nithander 4½ (21.50), 6. Tiger Hillarp Persson 4½ (16.0), 7. Michail Ivanov och Oleg Spirin 3½ (13.75), 9. Magnus Carlhammar 3 (11.75), 10. Daniel Jakobsen Kovachev 2 (8.50).