Spännande redan från start i matchen Manhem-Eksjö

Uppdaterad kl. 16.25.

Elitseriematchen mellan Manhem och Eksjö-Aneby-alliansen kunde inte ha fått en sämre inledning för gästerna. Sedan en spelare drabbats av kräksjuka och lämnat sent återbud anträddes resan med en man mindre, och inte blev saken bättre av att halva styrkan körde vilse och irrade ut på Hisingen. Starten blev dramatisk men med mindre än fem minuter kvar till tidsgränsen för w.o. infann sig de tre saknade spelarna. Eksjös lagledare kunde dra en lättnadens suck.

Partierna kommenterades av dagens w.o.-vinnare, klubbens korrschackstormästare Göran Andersson. Publiksiffran var beskedliga 19.

SS Manhem

Eksjö-Aneby-alliansen

Resultat

Victor Nithander 2420 Per Vernersson 2468 remis
Karl Johan Moberg 2338 Dennis Miskulin 2271 1 – 0
Joel Åkesson 2475 Axel Ornstein 2412 remis
Lars-Åke Schneider 2338 Christopher Krantz 2197  remis

Ove Kinnmark

2264  Håkan Thörnert 2242 remis
Rauan Sagit 2299 Håkan Åkvist 2117 1 – 0
Lennart Liljedahl 2238 Michael de Verdier 2224 remis
Göran Andersson 2187  W.o.   1 – 0
  2307   2276 5½-2½

Rauan Sagit var vit mot forne förbundskaptenen Håkan Åkvist, som spelade Franskt. Mot Rauans Tarrasch valde Åkvist snabbt La6, ett positionellt betingat avbyte som dock ger vit litet extra tid – troligtvis inte den bästa taktiken mot Rauan, vars dynamiska spel är hyperfarligt redan i utgångsläget. Svarts centrum kom snabbt under tryck, och via ett temporärt bondeoffer från vit kom spelarna in i ett slutspel där Åkvist fick obekväma pjäsplaceringar under försöken att gardera sin isolerade dambonde. Han försökte lösa problemen genom pjäsavbyten, men Rauan kunde via en forcerad dragföljd vinna pjäs. Åkvist kämpade vidare men när ytterligare en kvalitet föll sträckte han fram kardan. 2 – 0 till Manhem.

Victor Nithander spelade svart i en sluten Grünfeld-artad uppställning mot den solide Per Vernersson. Partierna gick till ganska snabba avbyten, in i ett löparslutspel där Victor hade en avlägsen fri b-bonde men mindre terräng. Efter trettio drag enades man om delad poäng. 2½-½.

Joel Åkesson var svart mot mångfaldige sverigemästaren Axel Ornstein. I ett Gammalindiskt parti med tidigt dambyte kopplade Ornstein grepp och Joel stod inte helt bekvämt med sina pjäser. I ingången till tidsnöden lyckades Joel byta ett par pjäser, men Ornstein var inne med sitt torn på sjunde raden. Joel lyckades dock skapa motspel och efter en dragupprepning tog man remi. 3 – 1 till Manhem!

Lars-Åke Schneider var vit i en sicilianare med e6 och a6 mot unge Christopher Krantz. Båda spelarna förbrukade mycket tid och man såg fram emot en högdramatisk tidsnöd. Därav blev dock intet för efter dambyte och med 2 minuter kvar mot 5 minuter bjöd Lars-Åke remi, vilket motståndaren tog. 3½-1½ till Manhem.

Ove Kinnmark valde Skandinaviskt mot vanligtvis angreppsglade Håkan Thörnert. Pjäserna byttes dock i rask takt till ett slutspel med dam och olikfärgade löpare där spelarna gjorde samma bedömning som alla åskådare: remi. 4 – 2 till Manhem.

Vid andra bordet var Karl Johan Moberg vit i en klassisk kungsindier mot Dennis Miskulin. Han tog terräng på damflygeln och låsta bondekedjor stod mot varandra. Kalle skenoffrade kvalitet genom ett tornintrång på b7 och grep initiativet på damflygeln. Gradvis förbättrade han sina pjäsplaceringar, alltmedan Miskulin ryckte fram med kungsflygelbönderna. Smålänningen försatte sig i kraftig, på gränsen till hopplös, tidsnöd. Kalle trängde in på damflygeln och kvalitetsoffret blev på riktigt. När svarts tid gick ut hade manhemiten en urstark understödd fribonde på b7 för sin kvalitet. Efter rekonstruktion visade det sig att man hade gjort 36 drag. 5 – 2 till Manhem!

Vår gamle landslagsman Lennart Liljedahl spelade svart i symmetriskt Engelskt mot starke junioren Michael de Verdier. Damerna byttes tidigt och spelet såg ganska lika ut med var sin halvöppen linje att trycka på. Lennart kunde dock lättare gardera sin svaghet och en bonde föll för motståndaren. Spelet förflackades dock till torn och olikfärgade löpare och alla bönder på en flygel, där manhemitens merbonde var betydelselös. Spelarna delade poängen omedelbart efter tidskontrollen. Därmed beseglades slutresultatet 5½-2½ för Manhem.