Storseger för Manhem i rond 4

Ett laddat gäng manhemiter hade för andra gången på samma dag som uppgift att ta sig an ett lag från Rockaden, Stockholm. Den här gången var det Rockaden 2 som stod för motståndet. På pappret var motståndet något starkare än i förmiddagens rond, men den här gången visade manhemiterna var skåpet skall stå. Det blev till slut en överlägsen seger med 3½-½.

På första bordet så spelade Victor Nithander vit mot Dan Eriksson 2102 och fick slutet Spanskt mot sig. Victor spelade metodiskt och ställde upp sig för kungsangrepp, som när det kom slog igenom svarts försvar med förödande kraft. Resultatet blev vinst för Victor.

Peter Vas, på andra bordet, hade till uppgift att som svart möta Jonatan Berggren1994. Berggren spelade Wienerparti (eller Löparspel) 1.e4 e5 2.Sc3. Partiet är en ganska jämn historia där man hamnar i ett slutspel Torn och Löpare mot Torn och Springare där vit nog kan sägas ha en mindre fördel. Efter ett tag så försvinner även tornen från brädet och kvar är ett slutspel med löpare mot springare samt en uppsättning bönder på båda flyglarna. Det sistnämnda brukar ofta utgöra en fördel för ägaren av löparen. Nu gör emellertid Berggren ganska omgående ett misstag som kostar en bonde. Efter det kan Peter säkert spela hem vinsten.

På tredje bordet så möter Simo Panas som vit Niklas Lindbom 1948. Öppningen blir damindiskt. Simo spelar stabilt, utan att göra några större misstag. Pjäserna försvinner i ganska snabb takt från brädet och ställningen utjämnas. Efter 24 drag kommer man överens om remi.

Johannes Aira spelar svart på fjärde bordet mot Victor Lund 1934. Partiet blir sicilianskt och Johannes väljer att spela Draken. Lund å sin sida väljer inte det vanliga Jugoslaviska angreppet utan det Klassiska systemet. Han rockerar kort, spelar Sb3 och sedan f4. Johannes visar prov på fin spelförståelse då han tematiskt offrar torn på c3 efter vilket – Sxe4 kan följa för att slå i sönder vits bondecentrum. Efter ytterligare förvecklingar så kan Johannes säkert ro partiet i hamn. Ett riktigt fint parti av svart!

Slutresultat i matchen blev alltså 3½ – ½ till manhemiterna.

SK Rockaden 2
  SS Manhem   Resultat
Dan Eriksson 2102 Victor Nithander 2401 0 – 1
Jonatan Berggren 1994 Peter Vas 2211 0 – 1
Niklas Lindbom 1948 Simo Panas 1906 remis
Viktor Lund 1934 Johannes Aira 1623 0 – 1
  1995
  2035

½ – 3½

De andra två matcherna slutade på följande sätt: Rockaden 3 – Västerås 2½ – 1½ och Rockaden 1 – Skara 3 -1. Inför den avslutande femte ronden så leder fortfarande Rockaden 1 på 14½, tvåa ligger Manhem på 13 och tredje platsen beläggs av Rockaden 2 med 6. Ny fyra är Rockaden 3 med 5½. Femteplatsen delas nu av Västerås och Skara med 4½ partipoäng vardera.

I morgon blir det en helt avgörande finalmatch mellan Manhem och Rockaden 1. Manhemiterna måste vinna med 3-1 för att vinna tävlingen totalt. Spännande …
   
I div. 2 så har ytterligare tre ronder spelats och manhemiterna i andralaget gör fint ifrån sig. Efter fyra ronder så har man två oavgjorda (Rockaden 8 och Rockaden 5?), en vinst mot Västerås 2 med 3-1 och en förlust. Arrangörerna gör ett finfint arbete med rapporteringen från tävlingen men av förståeliga skäl så är resultatrapporteringen lite mer sparsam från div. 2. Förhoppningsvis så kan vi återkomma med fler detaljer om andralagets matcher senare. Imorgon, i den inledande femte ronden, så väntar Bro SK på andra sidan bordet.

Ställningen i div. 2 efter fyra ronder är följande

Ställningen efter rond 4                        Po     MPo  Kval  

   1 Sollentuna SK                              11½    6    28.0
   2 Linköpings ASS                            11       7    29.5
   3 Ervalla SS                                     9½      6    27.0
   4 SK Rockaden, Stockholm 7           9½      6    24.5
   5 SK Rockaden, Stockholm 8           8½      5    25.0
   6 SK Rockaden, Stockholm 4           8½      4    32.0
   7 SK Rockaden, Stockholm 5           8        4    29.0
   8 Schack 08                                     8       3    22.0
   9 Bro SK                                          8       3    27.0
  10 SS Manhem 2                              7       4    22.0
  11 SK Rockaden, Stockholm 6          6½     2    26.0
  12 Visby SK                                      6       4    24.0
  13 Västerås SK 2                              5       1    23.5
  14 SK Rockaden, Stockholm 9          5      1    24.5