Klar yngreseger i Äldre-Yngre-matchen

På onsdagen avgjordes den klassiska Äldre-Yngre-matchen, som i år hade lockat 52 deltagare. I denna lagmatch spelas ett blixtparti, ett tjugominutersparti och ett entimmesparti som gäller 1, 2 respektive 3 poäng. I år låg brytpunkten så att den som är född 1975 hörde till yngrelaget medan 74-orna spelade för Äldre.

Efter fyra raka segrar för äldrelaget var det dags för en ganska klar yngreseger i år. Den inledande blixtomgången slöt 16-10 i Yngres favör – inte så alarmerande – men när segersiffrorna blev hela 37-15 i tjugominutersavdelningen förstod man att det skulle ett mirakel till för att äldrelaget skulle kunna förlänga sin segersvit. I den avslutande entimmesavdelningen vann visserligen Äldre, men blott med knappa 40½-37½. Sammanlagt blev det alltså seger för Yngre med klara 90½-65½.

Litet för kalenderbitarna: sedan flytten till Vegagatan år 1992 var detta fjortonde gången som matchen genomfördes. Nio gånger har Äldre vunnit, fem gånger har Yngre triumferat. Den knappaste segern tog Yngre 1993 med siffrorna 85-83. Yngre svarar också för den största segern  i och med siffrorna 122-58 år 1996. Största matchen hittills spelades år 2004 över 34 bord. År 2000 var det däremot bara 18 bord.