Manhem slog Limhamn i Elitserien!

Uppdaterad kl. 17.15

Elitseriematchen mellan Manhem och Limhamn blev en rafflande tillställning. Skånelaget kom med sina båda stormästare Jonny Hector och Stellan Brynell vid toppborden, men därefter var laget inte helt ordinarie. Sett till medelrating var det därmed praktiskt taget jämnt skägg.

Matchen vägde länge jämnt, men Philip fick ganska tidigt övertaget och kunde ge Manhem ledningen. Dagens clou var nog ändå säsongsdebuterande Claes-Göran Olaussons parti mot Jonny Hector: C-G förbrukade väldiga mängder tid i spelöppningen, stormästaren laddade för kungsangrepp och prognosen tycktes dyster. Men med bara enstaka minuter kvar på tjugotalet drag hade C-G plötsligt trollat fram ett eget kungsangrepp mot trollkarlen själv. Hector ställdes inför svåra hot och gick i en matt i 25 drag!

Offerglädje blev det också i Lars-Åkes parti mot Peñalver. Öppningen gav ett positionellt övertag och runt tjugonde övergick Larsa till taktisk behandling. Limhamnaren fick utstå en brysk behandling med två pjäsoffer innan kardan räcktes fram.

Ove blev tidigt pressad som svart i en skandinav. Han försvarade sig uppfinningsrikt och i inledningen av tidsnöden såg det ut som om han skulle kunna reda ut problemen. Ett olyckligt  bondedrag tillät dock motståndaren att gaffla till sig tornet och sedan var det godnatt.

Joel var vit i Ben-Oni mot Limhamns andre stormästare Stellan Brynell. Han fick inte ut något av öppningen och Brynell kunde etablera ett visst tryck. Joel försvarade sig dock segt och lyckades neutralisera spelet. När han själv fick igång spelet med ett par välriktade bondeframstötar fann motståndaren för gott att bjuda remi.

Kalle var också vit i Ben-Oni och kunde knipa en bonde på damflygeln. Tiden var dock inte bra och Holst kunde få i gång spelet. I slutet av dragserien speldae Kalle en sekvens med offer, men den påskyndade förlusten.

Kvar efter fyra timmar i slutspel var Rauan. Han masserade länge Drazen Dragicevic med alla tunga pjäserna på brädet. Efter 50 drag avbröt han vinstförsöken och bjöd remi samtidigt som han offrade bonde. Därmed hade limhamnare fått ett stycke rep: han tog bonden och förbisåg momentet därefter en matt på första raden.

Victor spelade ett jämnt parti. Till en början var han aningen pressad, men vid ingången till damslutspelet kunde han aktivera sig. Lars Månsson kunde dock offra bonde och få till remischackar.

Partierna kommenterades av spelledige Björn Andersson. Publiksiffra: 27 – för litet, med tanke på de publikvänliga partierna.

SS Manhem

Limhamns SK
Resultat
Claes-Göran Olausson 2387 Jonny Hector 2640  1 – 0
Joel Åkesson 2392 Stellan Brynell 2623  remis
Ove Kinnmark 2295 Thomas Johansson 2226  0 – 1
Philip Landgren 2308 Anders Nylén 2284  1 – 0
Victor Nithander 2317 Lars Månsson 2216  remis
Karl Johan Moberg 2304 Conny Holst 2249  0 – 1
Rauan Sagit 2348 Drazen Dragicevic 2279  1 – 0
Lars-Åke Schneider 2359 Osmani Peñalver 2227  1 – 0
  2339
  2343
 5 – 3

Elitserietabellen hittar du på Sveriges Schackförbunds hemsida.