Spiltan & Pelaro: Vesterbaek Pedersen toppar ensam efter tre ronder

Efter två inledningsronder med flera riktigt långa partier fick vi en rond med ett par snabba remier. De två partier som gick till ett avgörande var klara runt fyratimmarskontrollen. I ensam ledning efter tre ronder befinner sig Nicolai Vesterbæk Pedersen på 2½ poäng före tvåpoängarna Rauan Sagit, Christian Kyndel Pedersen och Atle Grønn. Resultat:

Christian Kyndel Pedersen

Thomas Rendle

remis

Karl Johan Moberg

Philip Landgren

remis

Rauan Sagit

Bengt Svensson

remis

Victor Nithander

Atle Grønn

0 – 1

Nicolai Vesterbæk Pedersen

Joel Åkesson

1 – 0

Logikamraterna Christian Kyndel Pedersen och Thomas Rendle delade poängen så snabbt att det knappt gick att uppfatta med ögat.

Karl Johan prövade återigen Damgambit, denna gång mot Philip, som efter två riktiga kamppartier nog tyckte att ett kortare parti kunde vara skönt. Efter sjutton drag bjöd han remi och Karl Johan tog.

Rauan spelade Lb5+ mot Bengt Svenssons sicilianare. Ganska snart hade ett par pjäser bytts av samtidigt som svart hade fått en dominerande springare på d5. Vits material räckte inte till något farligare initiativ utan Svensson kunde ta över, tränga in på c-linjen med de tunga pjäserna och vinna en bonde. Med två förbundna svarta fribönder på damflygeln såg det mörkt ut för vit, men med hyperaktivt spel med torn och springare lyckades Rauan lamslå fribönderna och etablera mothot. Slutresultat: remi efter fyrtio spelade drag.

Atle Grønn lyckades tidigt som svart i Sicilianskt lägga Victor i brygga genom ett batteri av Dc7 + Sg4 mot vits korta rockadställning. De framfusiga svarta pjäserna var väldiga svåra att få bort, men när Grønn skulle försöka utnyttja situationen uppstod ett taktiskt handgemäng där Victor syntes få goda chanser i norrmannens tidsnöd. Två svenska bönder fick sätta livet till mot en norsk kvalitet, men i samma veva fick Grønn två hyperfarliga fribönder på c2 och d3. Efter dragkontrollen var Victor uträknad.

Nicolai Vesterbæk Pedersen tog för tredje partiet i följd på sig en dubbelbonde, denna gång som vit i Damindiskt mot Joel. För den fick han en livsfarlig halvöppen f-linje. Joel tvangs kompromettera sin kungsställning med g7-g5, och när Vesterbæk Pedersen utan förskoning sprättade upp ställningen med h2-h4 hade den svarta kungen bara två söndriga g-bönder att skyla sig med. Då var det spel mot ett mål och mot slutet av dragserien måste Joel kasta in handduken.