Spiltan & Pelaro IM i full gång

Årets upplaga av Spiltan & Pelaro IM startade på lördagen. Nytt för i år är att tävlingen spelas med tio man, som möts alla mot alla. Den första ronden bjöd på stenhård kamp på flera bräden. Resultat:

Karl Johan Moberg                      Joel Åkesson                         ½ – ½

Rauan Sagit                                 Philip Landgren                       ½ – ½

Thomas Rendle                           Bengt Svensson                    ½ – ½

Victor Nithander                          Nicolai V. Pedersen                 0 – 1

Christian K. Pedersen                 Atle Grønn                               1 – 0

Karl Johan förbrukade som vanligt mycket tid i manhemderbyt mot Joel. Det blev en Damgambit där spelarna enades om remi efter sjutton tämligen händelselösa drag.

Thomas Rendle spelade 3.c3 mot Bengt Svenssons sicilianska försvar. Sedan centrum slutits fick han ett visst initiativ på kungsflygeln, men inte tillräckligt mot den solide Bengt. Partiet avvecklades till ett slutspel där spelarna ganska snabbt delade poängen.

Victor fick som vit i mötet med topprankade Nicolai Vesterbæk Pedersen den aktivare ställningen i Berlinerförsvaret i Spanskt. Det blev tidigt slutspel med TTS mot TTL med majoritet på motsatta flyglar. Gradvis kunde dansken blockera vits majoritet på kungsflygeln och själv rycka fram på damflygeln och när Victor släppte d-linjen vändes bladet definitivt. Vesterbæk Pedersen trängde in i ställningen med sina torn och avgjorde.

I ett Ryskt parti släppte Atle Grønn som svart bonde efter femtontalet drag mot junioren Christian Kyndel Pedersen. Norrmannen centraliserade sin dam, men det bar sig inte bättre än att när vit hotade med en avdragare, så hann inte damen undan. Kyndel Pedersen fick en bonde med sig in i slutspelet, med med aktivt spel som kompensation för Grønn som länge såg ut att hålla remi. Partiet gick nästan hela speltiden och efter nära sju timmar dukade till sist Grønn under i ett slutspel Lb mot Tb.

Via Italienskt gick Rauan och Philip in i en sluten ställning av spansk typ. Rauan utvecklade ett initiativ på kungsflygeln till priset av en försvagad damflygel. När Philips kung smet över till damflygeln samtidigt som han vann bonde såg det ut att luta åt svart, men Rauan lyckades utveckla motspel med dam och torn. Efter 74 drag hade det mesta materialet avvecklats och spelarna tog remi. Då var Philips tid nästan slut medan Rauan hade drygt 1½ timme kvar.